Foto: Pixabay

U Hrvatskoj za ove novce ne možete iznajmiti ni garažu: Stan u najam za 90 eura

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U jeku je sezona iznajmljivanja stanova za studente, a kao i u Hrvatskoj i u Srbiji studenti imaju problema s nalaženjem stanova za iznajmljivanje.

Najgore je u Beogradu gdje se cijene najma kreću od 90 do 5.000 eura, koliko se plaćaju luksuzne nekretnine.


Katarina Kuzmanović, voditeljica sektora za nekretnine Sasomange.rs, za Kurir kaže kako se nekretnine jako brzo izdaju.

Ograničeni budžet

“Sezona traženja stanova za studente počinje s prvim danima kolovoza i traje do početka listopada, odnosno do početka nastave na fakultetima. Studenti se zbog ograničenog budžeta žele useliti u novi stan što je prije moguće, zbog čega je potražnja ovih dana rekordna i vrlo je teško pronaći stan. Apartmani se iznajmljuju vrlo brzo, ponekad čak i na kraće vrijeme, a ako imate ograničen budžet, pitanje je što ćete naći na željenoj lokaciji. Dojam je da je ove godine studenata više nego ikad i da su ove godine svi željeli pronaći novu nekretninu”, kaže Kuzmanović dodajući da postoji i objašnjenje za takvo stanje na tržištu.

AP Photo/Manu Fernandez/Guliver

“Prošle godine imali smo ekspanziju tržišta zbog velikog dolaska Rusa i Ukrajinaca koji su napravili apsolutni šok na tržištu, podigli potražnju i cijene u nebo. Imali smo situacija u kojoj su naši stanodavci izbacivali dugogodišnje stanare iz svojih stanova jer bi se useljavali Rusi za znatno više novca”, dodaje.

U takvoj situaciji prosječni student nije imao nikakve šanse dobiti pristojnu nekretninu, na dobroj lokaciji, za razumnu svotu novca.

Stabilizacija tržišta

Posljednjih mjeseci situacija na tržištu nekretnina se ipak stabilizirala, a najtraženiji su stanovi između 300 i 400 eura.

“Riječ je o jednosobnim ili dvosobnim stanovima, namještenim, u prosječnom stanju ili malo iznad prosjeka. Od lokacija najtraženiji su stanovi i sobe u blizini fakulteta u sveučilišnim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ne treba zaboraviti ni srednjoškolce koji se zbog školovanja sele u veće gradove i koji su također u potrazi za nekretninama. Ovdje se širi krug gradova sa četiri najveća grada na Suboticu, Kruševac, Čačak, Leskovac”, kaže.

Što se tiče cijena, voditeljica sektora za nekretnine kaže kako se cijene kreću od minimalno 120 eura za male stanove na periferiji grada pa idu i preko 5000 eura za luksuzne nekretnine na najtraženijim lokacijama.
“Na portalu ima oko 1.500 oglasa. U Novom Sadu je cjenovna situacija vrlo slična beogradskoj. Cijene se kreću od stotinjak eura do preko 3.000 eura”, govori Kuzmanović dodajući kako su u posljednje dvije godine na tržištu doživjeli ekspanziju Niš i Kragujevac.

Ponuda manje od potražnje

“U ova dva grada možemo očekivati ​​cijene od 90 do 1.000 eura. U svim drugim gradovima koji su zanimljivi studentima i učenicima cijene su niže nego u četiri najveća grada, ali je i ponuda manja”, kaže.

Što se tiče pojeftinjenja, nema govora o nižim cijenama sve dok je ponuda manja od potražnje.

Poskupljuje još jedna važna namirnica: ‘Podbacila je oblica, a napali su nas i moljci’
“Cijene su porasle dolaskom Rusa i Ukrajinaca, dok su nakon tog vala nešto pale, ali nisu se vratili na razdoblje prije dolaska niti će se vratiti. Beograd je postao jako zanimljiv u investicijskom smislu, broju turista je sve više i potreba za najmom nekretnina, bilo kroz klasični najam ili stan na dan, je u porastu. Sve dok je tako cijene će rasti, a svakako i bez toga očekujem porast zbog na inflaciju, ali i činjenicu da su kod nas, u odnosu na prodajne cijene, cijene najma još uvijek uvijek niske“, zaključila je Kuzmanović.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.