Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U HRVATSKOJ SE GRADE LUKSUZNI BRODOVI Pogledajte tko su zainteresirani investitori

Autor: S.P.

U hrvatskim brodogradilištima nastavlja se izrada brodova.

Tako je u riječkom brodogradilištu 3. maj u srijedu položena kobilica za izgradnja broda Eclipse II, jednog od najluksuznijih polarnih kruzera na svijetu.

Kobilica za ovaj brod vrijedan 170 milijuna eura, prva je položena na trećemajskom navozu nakon pune četiri godine, objavio je Večernji list.

Australci zainteresirani za izgradnju brodova u našoj zemlji

Naručitelj izgradnje tog broda je australska tvrtka Scenic grupa, a kako najavljuju Australci, oni u Hrvatskoj žele sagraditi seriju luksuznih putničkih brodova za kružna putovanja.

Tvrtka MKM Yachts, podružnica Scenic grupe u Hrvatskoj u sljedećim tjednima će u prvoj fazi radova pojačati tim od stotinu hrvatskih inženjera brodogradnje i projektanata koji će u 3. maju raditi na gradnji luksuznog plovila kategorije čak šest zvjezdica. Rok isporuke za taj brod je prvi kvartal 2023. godine.

U Scenic grupi navode da je Vlada RH prepoznala vrijednost ovog projekta i priliku da se novim modelom financiranja brodogradnje osigura nastavak poslovanja te da se otvori novi ciklus u povijesti hrvatske brodogradnje u kojemu bi se gradnja brodova ugovarala na posve drugačiji način.

Uz naručitelja broda i dana državna jamstva RH, financiranje za novogradnju prate HBOR, OTP i Credit Suisse.




“Hrvatska Vlada dala je punu podršku projektu gradnje serije pet polarnih kruzera kroz partnerstvo tvrtke MKM Yachts i 3. maja te smo poduzeli sve potrebne preduvjete da se osigura nastavak proizvodnje u 3. maju. Možemo reći da ovaj projekt predstavlja novi koncept hrvatske brodogradnje koji se razvija na načelima odgovornosti, transparentnosti i namjenskom korištenju sredstava”, rekao je premijer Andrej Plenković.

‘Kriza u brodograđevnom sektoru bit će iza nas’, vjeruje premijer

On je u srijedu nazočio polaganju kobilice u 3. maju.

Tom je prigodom rekao kako “vjeruje da će ovim projektom i onima koji će uslijediti nakon njega, kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas”.




Polaganjem kobilice na “Eclipse II” započinju intenzivni radovi na gradnji čeličnog trupa, a brod će, poput svojeg prethodnika, poručuju iz Scenic grupe, predstavljati hrvatski proizvod vrhunske kvalitete. Brod je dugačak 168 metara, širok 21,5 metara, a izgradit će se u skladu s najstrožim ekološkim standardima te će moći ugostiti ukupno 220 putnika, a od drugih će se brodova sličnih karakteristika izdvajati razinom luksuza koju nudi.

“rije šest godina u Puli imali smo viziju o tome kakve brodove želimo proizvoditi – najluksuznije i tehnološki najnaprednije polarne kruzere kakvih dotad nije bilo na tržištu. Unatoč svim izazovima, u tome smo uspjeli. Izgradili smo brod koji uspješno plovi svim morima, uključujući polarna i tropska mora. Veliki uspjeh broda i povratne informacije naših putnika bile su izvanredne, što nas je dodatno ohrabrilo i donijelo spoznaju da za ovakvim tipom plovila postoji velika potražnja”, istaknuo je Glen Moroney, vlasnik Scenic grupe.

Podsjetimo, za nešto manje od pet mjeseci riječkom brodogradilištu dospijeva na naplatu oko 100 milijuna kuna, odnosno 85 posto potraživanja vjerovnika i za to se traži rješenje. Možda se ono nazire u preuzimanju novih poslova vezanih uz izgradnju luksuznih brodova.

 

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.