fbpx

U HRVATSKOJ RASTU PLAĆE: Od prosječne neto plaće mnogima će se zavrtjeti u glavi!

Autor: Sanja Plješa/Hina

U Hrvatskoj je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni 2020. iznosila  6.863 kune, što je realno za 1,9 posto više u odnosu na listopad.

Ujedno je to i 3,4 posto više nego u studenom 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Nominalno je prosječna neto plaća za studeni bila 1,6 posto viša nego za listopad, dok je na godišnjoj razini nominalni rast bio 3,2 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni prošle godine isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 10.964 kune.

Najniža je, pak, isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 4.368 kuna.
Medijalna neto plaća za studeni iznosila je 5.799 kuna što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za studeni prošle godine iznosila je 9.386 kuna, što je nominalno više za 2,1 posto, a realno za 2,4 posto u odnosu na listopad.

Na godišnjoj razini, prema studenom 2019. godine, prosječna bruto plaća bila je nominalno tri, a realno 3,2 posto viša.
U studenome je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je za 4,6 posto manje nego u listopadu prošle godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti proizvodnja kože i srodnih proizvoda (178), a najmanji u djelatnostima usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada, djelatnosti uređenja i održavanja krajolika te djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (151).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za studeni prošle godine iznosila je 40,29 kuna, što je u odnosu na prethodni mjesec više za 6,4 posto, a u odnosu na studeni 2019. godine više za 3,5 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za lanjski studeni je iznosila 55,10 kuna, što je u odnosu na listopad rast za sedam posto, a u odnosu na studeni 2019. godine rast za 3,3 posto.
Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.