U Hrvatskoj prosječna neto plaća za travanj 7082 kune

Autor: S.P.

U Hrvatskoj je za travanj prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto.

Realno je to za 4,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna isplaćena neto plaća nominalno je bila niža za 0,8 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na ožujak.

Medijalna neto plaća 5956 kuna

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za travanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 11.652 kune, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.361 kune.

Medijalna neto plaća za travanj ove godine iznosila je 5.956 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća  za travanj je iznosila 9.529 kuna, što je nominalno niže za 0,7 posto, a realno za 1,4 posto u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini, prema travnju 2020., prosječna je bruto plaća bila nominalno viša za 5,2 posto, a realno za tri posto.

Prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za travanj iznosila 39,84 kune, a bruto 53,61 kunu, pokazuju podaci DZS-a.




U travnju je prosječna neto satnica bila za 3,5 posto viša nego u mjesecu ranije, a na godišnjoj je razini porasla za 6,7 posto.

Bruto satnica je, pak, bila 3,6 posto viša na mjesečnoj, a pet posto na godišnjoj razini.

U travnju su bila prosječno 174 plaćena sata, što je za 4,4 posto niže nego u ožujku. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnostima proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda i u zdravstvenoj zaštiti (183), a najmanji broj plaćenih sati bio je u socijalnoj skrbi bez smještaja (159).




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.