Foto: Darko Tomas / CROPIX

U hrvatskim obiteljima događa se prava revolucija: Sve se promijenilo u posljednje tri godine

Autor: I.J.

Istraživanje provedeno tijekom ožujka ove godine, u suradnji magazina Ja Trgovac i agencije Hendal, pokazalo je da 25 posto ispitanika svakodnevno konzumira meso, što predstavlja rast od pet posto u odnosu na prethodno istraživanje iz 2022. godine.

Najpopularnija vrsta mesa među hrvatskim građanima ostaje piletina, koju preferira 53 posto ispitanika, dok je na drugom mjestu svinjetina s udjelom od 36 posto.

Iako se piletina i svinjetina ističu kao najčešće konzumirane vrste mesa, istraživanje pokazuje da bi građani zapravo radije jeli teletinu ili janjetinu, ali je sebi ne mogu priuštiti. Teletinu preferira sedam posto ispitanika, dok se za janjetinu odlučuje jedan posto konzumenata mesa u Hrvatskoj. Građani su i prije više jeli piletinu, ali teletine i janjetine se jede manje otkako je počela kriza u zadnje tri godine.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Najviše se jedu slanine i kobasice

U kategoriji mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda, najčešće konzumirani proizvod je slanina, koju preferira 39 posto ispitanika. Slijede kobasice s 19 posto udjela te šunka s 17 posto.

Unatoč preferencijama u konzumaciji, istraživanje otkriva da su skuplje vrste mesa poput teletine i janjetine manje dostupne većem broju građana zbog financijskih razloga.

Istraživanje je provedeno tijekom ožujka ove godine na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Trgovački lanci pronašli novi način kako opelješiti kupce: ‘Legalno, ali bezobrazno’
 
 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.