fbpx
Foto: Ivo Čagalj//Pixell

U državnom vlasništvu ostaje samo Hrvatska poštanska banka

Autor: Sanja Plješa

Croatia banka ide u prodaju! Za drugu banku u državnom vlasništvu, pored Hrvatske poštanske banke, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka raspisala je poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.

Nakon dugogodišnjih spekulacija o tome hoće li se ova “bančica” pripojiti HPB-u, a u nekim verzijama, dok je još Croatia osiguranje bilo u državnom vlasništvu, spojiti u neku veću državnu banku, ide – privatizacija.

Zapravo, banka je već jednom privatizirana, početkom 1990-ih, no kad je upala u teškoće, dioničari su razvlašteni, banka 1999. i 2000. sanirana, a godinama nakon toga bivši su vlasnici pokušavali osporiti ponovno vraćanje u državne ruke.

U međuvremenu je ponovno “muku mučila” s lošim kreditima, ali je portfelj posljednjih godina doveden u zadovoljavajuće stanje te je sad država odlučila unovčiti – pozvala je zainteresirane ulagače da iskažu interes za kupnju 4.746.000 dionica serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna – ukupan je iznos, dakle, 474 milijuna kuna.

Iskaze interesa DAB će primati do 24. srpnja u 12 sati, a potom odabrati uži krug zainteresiranih ulagača koje će pozvati na dubinsko snimanje poslovanja (due diligence) i podnošenje obvezujućih ponuda, piše Večernji.hr.

Unatoč epidemiji sve se više zadužujemo: Krajem svibnja krediti banaka iznosili 272,3 milijarde kuna

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.