Foto: Dragan Matic/CROPIX, Ilustracija

U DESET GODINA MOGLI STE ULOG VRATITI STO PUTA! Da ste samo znali, kupali biste se u novcu: Jedna kompanija šokirala cijelo tržište

Autor: Ivana Jurišić

Najveći američki proizvođač čipova i grafičkih kartica za računala i konzole Nvidia od nedavno vrijedi jednako kao i poslovno carstvo Jeffa Bezosa – Amazon.

Ova tvrtka koja je sve šokirala kada su njezine dionice preko noći skočile 25 posto, sada vrijedi više od tisuću milijardi dolara, čime je ušla u vrlo ekskluzivan klub dioničkih društava koja su vrijedila ili vrijede bilijun dolara.

Naime, kompanija je nedavno predvidjela prihode u drugom tromjesečju više od 50 posto iznad procjena Wall Streeta i rekla da povećava ponudu kako bi zadovoljila rastuću potražnju za svojim čipovima umjetne inteligencije, koji se koriste za pogon ChatGPT-a i mnogih sličnih usluga.

Povećali ulog za 100 puta

Nvidia je to uspjela zahvaljujući jako brzom razvoju umjetne inteligencije, zbog čega je samo u ovoj godini udvostručila svoju vrijednost, na veliko zadovoljstvo svojih dioničara.

U vrijeme pisanja ovog teksta dionice Nvidie idu po 378,34 dolara. Samo 10 godina ranije mogli ste ih kupiti za manje od četiri dolara, što znači da su strpljivi Nvidijini ulagači u manje od desetljeća svoj ulog mogli povećati za 100 puta.

Nije nikakvo čudo što su brojni ulagači požurili kupiti Nvidijine dionice, iako ima i onih koji upozoravaju kako bi zaluđenost AI-jem splasnuti, a dionice Nvidije još brže potonuti nakon toga. Naime, skeptici upozoravaju kako valuacije dionica Nvidije već sad idu preko svih razumnih granica jer, prema sadašnjoj cijeni tržištu, one vrijede čak 200 puta više u odnosu na ostvarenu dobit.

Profesionalni broker i investicijski savjetnik Ivan Stojanović, koji ima više od 10 godina iskustva trgovanja na tržištima kapitala, kaže kako su dionice Nvidie prenapuhane, ali kako ulagači kupuju budućnost, ne sadašnjost.




“Kako će stvari izgledati u budućnosti, to malo tko može procijeniti. Teško je sad reći što je istina, a što nije”, kaže Stojanović.

“Nvidia se u širim krugovima pročula zbog najave budućih zarada koje će biti dosta veće nego što se očekivalo i zbog znatno većih prihoda nego što su bila očekivanja njezinog menadžmenta u prošlim mjesecima. I to je razlog tog velikog rasta, a ne neki hype”, kaže Stojanović dodajući kako je tvrtka već i prije bila poznata ozbiljnim ulagačima.

Ništa bez brokerskog računa

“Ona je u top 10 S&P 500 indeksa, ali je sada u sferi fokusa medija jer je u samo nekoliko dana zabilježila veliki skok. Oni su najavili izuzetno veliki skok zarada i prihoda, a je li to zbog čipova za AI je manje bitno. Rastu ili padu dionica pogoduju očekivanja budućeg poslovanja, zarada i prihoda”, kaže Stojanović.




Za one naše građane koji žele ulagati na tržištu kapitala, Stojanović kaže kako moraju imati brokerski račun.

“Prosječnoj osobu koja radi i nema vremena ni znanja da prati tržište kapitala na najbolje ulagati u ETF-ove, a ne u individualne dionice. Iskustvo je pokazalo da da čak i oni koji imaju vremena i znanja na taj način ostvaruju bolje prinose. Naravno, ne smije se zaboraviti kako i tu postoji rizik, ali one je manji nego kod individualnih dionica”, zaključuje Stojanović.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.