Foto: Pixabay

U CIJELOM SVIJETU RASTE INFLACIJA, SAMO KOD NJIH NE! Što to Šveđani rade da jedini ne bilježe rast cijena?

Autor: Dnevno.hr

Inflacija raste u Hrvatskoj, Europi, ali najviše u Sjedinjenim Državama. Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija u rujnu u toj državi rasla 5,4 posto, što je više nego što su predviđali analitičari, a ako se pita financijske stručnjake koje je anketirao Marketwatch, razlog za takvo stanje je i više nego jasan.

Kupci, koji zbog epidemioloških razloga nisu mogli trošiti na usluge, počeli su trošiti robu. Potrošnja robe je u SAD-u u ožujku bila 26 posto viša nego inače, piše Marketwatch.

Dhaval Joshi, glavni strateg tvrtke BCA Research Counterpoint, je rekao kako suvremeni proizvodni sektor koji koristi uobičajene ‘just-in-time’ lance opskrbe i ima zanemarive rezerve, ne može zadovoljiti takav skok potražnje. Napominje kako se u trenutku kada se rastuća potražnja suočila s relativno fiksnom ponudom, cijena trajne robe naglo je skočila na sadašnjih 11 posto iznad trenda prije pandemije.

To objašnjenje sugerira jasnu vezu između epidemioloških ograničenja, a potvrda takve teze može se naći u podacima o inflaciji u Švedskoj. Riječ je o državi koja je od početka pandemije imala drukčiji, znatno liberalniji pristup od ostatka svijeta, te je inflacija u Švedskoj sada oko tri postotna boda manja nego u SAD-u.

Naime, kako su epidemiološke mjere u Švedskoj bile bitno opuštenije zemlji je zabilježen bitno manji pad potrošnje nego u zemljama koje su zatvorile svoja društva, pa je stoga i posljedični rast potrošnje također bio manji. Sukladno tome i poremećaj odnosa ponude i potražnje bio je umjereniji, pa je onda i rast cijena bio manji.

Dobre vijesti su da švedsko iskustvo sugerira da će se cijene na kraju stabilizirati.

Kad je riječ o uslugama, tu je situacija znatno drugačija nego s robama, jer nije bilo smisla da tvrtke za usluge snižavaju cijene jer njihovi korisnici ionako nisu mogli dobiti te usluge.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.