Izvor: Unsplash

Tvrtka čije su proizvode Hrvati obožavali tone: Preko 10 tisuća radnika ostaje bez posla

Autor: Z.S.

Mnogi Hrvati i danas se sjećaju Nokijinog modela mobitela 3310. Baterija mu je trajala vječno, a legenda kaže da je bila toliko čvrsta da bi preživjela i pad sa zgrade. Bio je to hit mobilni uređaj, a Nokia je početkom 21. stoljeća bila broj jedan kada su u pitanju mobiteli. Pogotovo nakon legendarnog Matrix mobitela.


Plan otpuštanja

Zbog svega toga teško je zamisliti kako je ta korporacija uspjela zapasti u probleme. A posljednja vijest kaže kako su iz Nokije u četvrtak objavili planove za za otpuštanje između 9 i 14 tisuća zaposlenika kako bi ‘smanjili troškove i povećali operativnu učinkovitost’.

Cilj je, navode, smanjiti svoju osnovnu troškovnu osnovu do 2023. bruto za iznos između 800 milijuna eura i 1,2 milijarde eura do kraja 2026. Time će se trenutni broj zaposlenih smanjiti s 86.000 na između 72.000 i 77.000.

Pala prodaja

Značajno otpuštanje dolazi nakon što je Nokia izvijestila da je neto prodaja u trećem kvartalu pala za 20 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 4,98 milijardi eura. Dobit u tom razdoblju smanjena je za 69 posto na godišnjoj razini, na 133 milijuna eura.

Izazovi

Nokia, jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, suočava se s izazovima zbog usporavanja globalne ekonomije i smanjenja ulaganja u infrastrukturu mobilnih operatera, što je dovelo do odluke o otpuštanju zaposlenika.

Prodaja najprofitabilnijeg segmenta Nokije, poslovanja s mobilnim mrežama, pala je za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 2,16 milijardi eura, dok je operativni profit divizije pao za 64 posto na godišnjoj razini, javlja CNBC.

Mjere za smanjenje troškova

Nokia je istaknula da je ovaj pad uglavnom posljedica situacije u Sjevernoj Americi. Također je opisana prodaja na ključnom indijskom tržištu kao ‘umjerena’, dok se implementacija 5G tehnologije ‘normalizira’. 5G je sljedeća generacija mobilnog interneta koja obećava veće brzine, a Nokia je uključena u njezino uvođenje u Indiji.

Ove godine su također provedene mjere za smanjenje troškova u SAD-u, posebno kod prijevoznika kao što su Verizon i AT&T.

Izvršni direktor Nokije, Pekka Lundmark , izjavio je u četvrtak da je pad prihoda od mobilnih mreža posljedica ‘umjerenog tempa uvođenja 5G u Indiji’, što znači da lokalni rast više nije dovoljan za nadoknađivanje usporavanja u Sjevernoj Americi.
Hrvati se pomamili za jeftinim nekretninama nedaleko od Zagreba: ‘Sve se proda’

Kompanija i dalje očekuje neto prodaju tijekom cijele godine u rasponu od 23,2 milijarde eura do 24,6 milijardi eura, ostajući dosljedna svojoj prognozi.

“Ostajem uvjeren u osnovne pokretače našeg poslovanja”, izjavio je Lundmark.

“Rast prometa podataka se nastavlja, uvođenje 5G je još uvijek samo oko 25 posto završeno, isključujući Kinu, a mreže će i dalje investirati. Revolucije u računalstvu u oblaku i umjetnoj inteligenciji neće se dogoditi bez značajnih ulaganja u mreže koje imaju znatno poboljšane mogućnosti”, dodao je.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.