fbpx
Foto: Jure Miskovic / CROPIX/Ilustracija

TUŽNA ISTINA IZIŠLA NA VIDJELO! Evo zašto je slovenski Lidl jeftiniji od našeg: Tri su razloga, od jednog će se svima plakati

Autor: Ivana Jurišić

Nakon prvog vala poskupljenja u novoj godini, predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je sve trgovce da najkasnije do petka, 13. siječnja, vrate sve cijene na onu razinu koja je bila 31. prosinca. Što će se dogoditi onim trgovcima koji to ne naprave, premijer nije točno rekao, ali je odlučnim glasom rekao kako država poskupljenja neće gledati bez reakcije.

Među onima najčešće prozivanima na društvenim mrežama je njemački diskontni trgovački lanac Lidl. Iz Lidla su nakon optužbi poslali obavijest javnosti u kojoj se brane kako su cijene proizvoda iz redovnog asortimana u eure preračunali prema pravilima matematičkog zaokruživanja, bez neopravdanog povećanja cijena ili u korist kupca.

Nakon dolaska eura, lako je usporediti cijene

Bez obzira na to je li Lidl dizao neopravdano cijene u svojim trgovinama, činjenica je kako su cijene u ovom trgovačkom lancu i prije uvođenja eura bilo znatno više u Hrvatskoj nego npr. u Sloveniji. Tako je npr. maslac koji je u Hrvatskoj 2,65 eura, u Sloveniji 1,99. Hrvati tunu u Lidlu plaćaju 2,65, a Slovenci 1,69 eura. Lista prehrambenih proizvoda čija je cijena niža preko granice je nažalost dugačka, pa nije čudo što se pred Lidlom u Brežicama nalazi dosta automobila hrvatskih registracija.


Hrvati su i prije znali da hranu i ostale potrepštine plaćaju skuplje od Slovenaca, ali dok smo imali kunu i trebali preračunavati cijene, ta razlika nije toliko upadala u oči. Sada, kada i Hrvati i Slovenci imaju istu valutu lako je usporediti cijene u hrvatskim i slovenskim trgovinama i vidjeti koliko skuplje plaćamo iste proizvode.

Zašto je to tako pitali smo ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji nam je rekao kako se to možda čini nepošteno, ali kako postoje tri važna razloga zbog kojih je slovenska košarica znatno jeftinija od hrvatske.

“Prije svega tu je porez. Slovenci imaju i osnovnu i sniženu stopu PDV-a nižu od Hrvata. Svi prehrambeni proizvodi, uključujući i hranu za kućne ljubimce, su na 9,5 posto PDV-a”, kaže Novotny.

Niži logistički troškovi

Kao drugi razlog navodi niže logističke troškove.

“Logistika je veliki trošak trgovačkim lancima koji u Hrvatskoj moraju ipak prijeći puno više kilometara nego u Sloveniji. Također, ne smijemo zaboraviti da su se austrijsko i slovensko tržište u smislu logistike posljednjih nekoliko godina integrirali. Austrija ima veliku domaću proizvodnju hrane, a sada se događa da se neke trgovine u Mariboru opskrbljuju iz veletrgovinskih skladišta u Grazu, a ne u Ljubljani kao što je prije bio slučaj. Tu na primjeru vidimo kako funkcionira konvergencije dva tržišta”, ističe Novotny.

Kao treći važan razlog navodi vlastitu proizvodnju.
“Kada uspoređujemo cijene u Sloveniji i Hrvatskoj, zaboravljamo spomenuti kako Slovenija ima i veliku vlastitu proizvodnju hrane. Pogledajmo npr. meso. Za razliku od nas koji uvozimo meso, Slovenija sve svoje potrebe podmiruje iz vlastite proizvodnje. Isto je i kod gledamo mlijeko, oni nemaju potrebe za uvozom za razliku od Hrvatske. Sve to doprinosi nižim cijenama u slovenskim trgovinama, sviđalo se to hrvatskim građanima ili ne”, zaključuje Novotny.

 

 
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.