foto: Danica.hr

TUŽAN PRIZOR IZ PODRAVINE: Zbog jeftinog uvoznog povrća, domaći proizvođači svježe ubrane krastavce BACILI U OTPAD!

Autor: Dnevno

Tužan prizor na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Podravini: svježi, domaći krastavci pobrani i bačeni u otpad, piše Danica.hr.

“Ovako se u Hrvatskoj prodaje povrće, poberi pa baci”, napisala je vlasnica OPG-a iz okolice Pitomače.

Razlog? Hrvatsku je preplavilo jeftino uvozno povrće, uglavnom iz Poljske koja se rješava viškova pa drastično spušta cijenu. Domaći proizvod zbog toga je nekonkurentan.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne komore, u prva tri mjeseca u zemlju je uvezeo više od 56.000 tona povrća, a izvezli smo tek 6000 tona.

Uvoz povrća količinski se povećao za 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a vrijednost u novcu ostala je ista. U Komori navode kako je to dokaz da na našim policama završavaju EU viškovi po znatno nižim cijenama.

U prva tri mjeseca uvezli smo čak 16.000 tona krumpira, 23 posto više nego lani. Rajčice smo uvezli sedam posto više, a luka i češnjaka oko 6,5 posto.

Zbog koronakrize došlo je do eksplozije uvoza krumpira




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.