Foto: Chris McGrath/Getty Images/Wochit

TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN ‘POLUDIO’ I KAMATNE STOPE PROGLASIO NEPRIJATELJEM: Posljedice toga ni najveći katastrofičari nisu mogli predvidjeti

Autor: Ivana Jurišić

Još prije samo tjedan razina od 11 lira za dolar smatrala se samo “psihološkom”, ali sada je turska valuta dosegla novo dno. Jučer je tako potonula na rekordno nisku razinu od 13,44 za dolar, razinu koja je sve donedavno bila nezamisliva. Analitičari se slažu kako je to posljedica sulude monetarne politike za koju je odgovoran nitko drugi nego turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Naime, turski predsjednik je prije dvije godine kamatne stope nazvao “neprijateljem” i otada je smijenio već trojicu guvernera centralne banke i praktički joj oduzeo svaku autonomiju u kreiranju monetarne politike, piše CNBC.

Turski predsjednik je izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, poticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, bez obzira na rast inflacije koja je u Turskoj blizu 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira zarade Turaka.

Oštro kritizirao Erdogana

Bivši zamjenik guvernera središnje banke Semih Tumen, kojeg je Erdogan smijenio u listopadu, oštro je kritizirao predsjednikove poteze i na Twitteru napisao da država hitno mora napustiti ovaj iracionalni eksperiment, koji nema šanse za uspjeh, i vratiti se kvalitetnoj politici koja će zaštititi vrijednost turske lire i zaštititi dobrobit turskog naroda.

Novi pad je započeo prošlog četvrtka kada je središnja banka snizila stope za 100 baznih bodova, na 15 posto.

Rejting agencija Fitch kaže kako je u kolovozu čak 57 posto duga turske središnje države bilo vezano ili denominirano u stranoj valuti, što znači da plaćanje tog duga postaje sve teže kako lira nastavlja gubiti na vrijednosti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.