Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX

Tri stotine obitelji u strahu nakon najave grofa Draskovicha: ‘Ljudima se manipulira’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Grof Nikolaus Peter Draskovich, sin Karla Draskovicha, zatražio je povrat imovine, nacionalizirane nakon Drugog svjetskog rata, zbog čega bi 300 OPG-ova moglo ostati bez poljoprivrednog zemljišta čiji su godinama zakupci.

Draskovich je samo u Virovitičko-podravskoj županiji zatražio povrat preko 16 tisuća hektara, od čega najvećim dijelom na području Općine Sopje – 4.723 hektara, piše Agroklub.


Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX

Načelnik Berislav Androš upozorava da bi se u slučaju da se to ostvari, velika većina stanovnika otići i potražiti sreću negdje izvan granica Republike Hrvatske.

Uložena znatna sredstva

“Općina će izgubiti 70 posto prihoda kojeg ostvaruje od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, koje zakupci uplaćuju temeljem sklopljenih ugovora”, upozorava Androš dodajući da se zemljište obrađuje već desetljećima i uložena su znatna sredstva.

“Između ostalog izgrađen je jedan od najvećih sustava navodnjavanja u državi. Poljoprivrednicima za navodnjavanu proizvodnju treba sigurnost u vidu dugoročnih ugovora, stoga je bitno ovaj problem uzeti za ozbiljno i uzeti ga za nacionalni problem jer naša općina nije jedina u tome”, rekao je načelnik.

Kako je sva zemlja koju potražuje grof Draskovich u vlasništvu Republike Hrvatske, općina Sopje se ne može boriti ta nju. Prema njegovim riječima, na zemlji će moći ostati samo oni koji će moći plaćati zakup novom vlasniku. Nada se da će država pronaći neko rješenje, kako bi zakupci mogli ostati na zemlji koju već godinama obrađuju.

Mora se platiti tržišna cijena

U međuvremenu, upravitelj posjeda obitelji Draskovich, Ivan Domislović, objašnjava da je grofova politika da se zakupnike zadrži, ali se mora plaćati cijena kakva bi bila i da zemljište zakupe od bilo kojih drugih privatnih vlasnika.

Hrvati bi uskoro mogli puno lakše do stana: ‘Obećali smo odraditi taj posao u šest mjeseci’
“Cijena je ista kao i kod drugih zakupnika i kreće se od 250 do 300 eura po hektaru. Postavlja se pitanje zašto nitko od 2009. nije mijenjao cijenu zakupa zemljišta koje se vodi kao državno poljoprivredno”, rekao je Domislović dodajući da se ljudima manipulira, diže lažna panika i zbunjuje.

“U planu je odrediti bonitet zemljišta prema čemu bi se onda formirala cijena jer neka vrijede najmanje 500 eura/ha zakupa, a druga pak ni 100”, zaključuje Domislović.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.