Guliver

Tri mala trgovca iz Hrvatske otkrila neugodnu istinu: ‘Nisu problem neradne nedjelje, već nešto drugo’

Autor: Ivana Jurišić

Kolovoz je zbog godišnjih odmora i inače težak mjesec za male vlasnike pekara i trgovina u unutrašnjosti, ali kada se tome pribroje četiri neradne nedjelje i dva blagdana, nijedan nije bio tako težak kao ovogodišnji.

Dok oni gube novac, ovi vrijedni ljudi s užasom gledaju redove na benzinskim crpkama gdje se stvaraju redovi građana koji su u nedjeljno jutro požurili kupiti kruh i mlijeko.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Da se njih pita, Plenkovićeva Vlada uopće nije trebala dozvoliti rad ni 16 nedjelja u godini jer su na taj način zadali udarac samo malim trgovcima, dok su oni veliki, uglavnom u stranom vlasništvu ispali pobjednici u borbi nelojalne konkurencije.

Ista pravila za sve

Jedan od tih malih trgovaca je i Stefan Rajić koji već više od pet godina vodi trgovinu “Kvart” u zagrebačkim Sveticama.

“Da su pravila ista za sve, ne bismo ni osjetili ove neradne nedjelje. Ovako je velikim trgovcima lako jer oni lako podijele kako će im trgovine raditi nedjeljom u svakom gradu tako da budu manje na gubitku, dok mi mali to ne možemo. Oni nikad neće izgubiti koliko mi mali jer je od velikih uvijek netko otvoren, pa im se promet samo prelije na te otvorene trgovine”, kaže Rajić.

On kaže da usprkos padu prometa neće morati zatvarati trgovinu.

“Prije uvođenje zabrane svi su govorili kako će nam se promet preliti sa nedjelje na subotu, ali to se nije dogodilo”, ističe ovaj trgovac dodajući kako se s nedjelje na subotu prelilo samo 20 posto prometa.
Problematičan kolovoz

Isto govori i Ljubiša Boksić koji u Petrinji ima pekaru Leko.

“Mi smo ovaj kolovoz odlučili jednu nedjelju raditi, drugu biti zatvoreni. Što se tiče prometa, nekih 20 posto prometa se prelilo u subotu, ali daleko je to od onoga kako je ranije bilo”.

Foto: Vladislav Musakko/Guliver

I jedan i drugi kažu kako im je kolovoz i prije bio problematičan zbog godišnjih odmora i velikog broja blagdana, ali sada s neradnim nedjeljama još je manje novaca u blagajni. Usprkos tome, otkaze neće davati. Uostalom, ionako su to obiteljske tvrtke.
Poput Rajića i Boksić je za to da Vlada ukine i ovih 16 radnih nedjelja, pa neka svaka nedjelja bude radna.

“To bi bilo najpoštenije prema nama malima koji uglavnom imamo samo jednu pekaru ili trgovinu”, kaže.

Vlada zadala udarac

Rajić kaže da od samog početka nije bio protiv toga da se zabrani rad nedjeljom, ali kako im je Vlada s radnih 16 nedjelja zadala udarac.

“Ja sam za to da se zabrani rad svih 52 nedjelja u godini, bez obzira na to što smo mi turistička zemlja. Ovako kako je sada je opet jedan veliki dio trgovaca u prednosti, što nije fer prema malim trgovcima”, smatra ovaj trgovac iz Svetica.

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?

Damir Maleković, vlasnik trgovine Domaća priča, još je jedan trgovac koji je za potpunu zabranu rada nedjeljom. Uostalom, on je jedan od rijetkih vlasnika trgovina koji je i prije izmjena i dopuna Zakona o trgovini svoja vrata zatvarao u subotu popodne, da bi ih opet otvorio tek u ponedjeljak ujutro.

“Nedjelja je za mene bio i ostao obiteljski dan i sve trgovine bi tada trebale biti zatvorene, bilo da je riječ o malim kvartovskim trgovinama ili velikim trgovačkim centrima. Tako je najpoštenije prema svima”, zaključuje Maleković.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.