Foto: Luka Gerlanc / CROPIX/Ilustracija

‘TRGOVCI SE NEĆE OGLUŠITI, A MI IMAMO ARSENALA!’ Premijer u borbi protiv dizanja cijena: ‘Svaki lov u mutnom je prevara potrošača’

Autor: Dnevno.hr / M.P.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ponovno je istaknuo u petak da će Vlada stati na kraj neopravdanom povećanju cijena zbog konverzije kune u euro i lovu u mutnom, poručivši da za to imaju puno arsenala u svojim rukama.

Postavlja se pitanje hoće li se trgovci i dobavljači oglušiti na te mjere.

“Neće se oglušiti. Zaključak Vlade je jasan. Zadaće su dobile sve nadležne službe – od inspektorata, Porezne uprave, resora koji su tamo navedeni. Stvar je vrlo jasna. Zakon o euru je predvidio da ono što je bilo u kunama X postane taj isti X u eurima, a ne nekakav XYZ. Svaki taj lov u mutnom u kojem nikakvi inputi nisu narasli od 31. prosinca do 2. siječnja je prevara potrošača. Imamo puno arsenala u svojim rukama”, rekao je Plenković.

Reagirat će službe, ali i sile tržišta

Negirao je da je Vlada kasno reagirala te poručio da očekuje od gospodarstvenika da budu pošteni i fer prema svojim potrošačima.

“Brzo će reagirati i službe, ali će reagirati i sile tržišta”, istaknuo je. Uz to, i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja reagirati će ako se vidi da se stvaraju karteli gdje se eventualno dogovaraju cijene na štetu potrošača, dodao je.

“Nismo mi sada u situaciju da ćemo gledati kako netko proces koji je izrazito dugoročno koristan za građane i gospodarstvo, sada tu nešto lovi u mutnom na jedan način koji je neprimjeren. Reagirat će se”, ponovno je poručio premijer.

Plenković je naglasio i da, unatoč inflaciji, ne može neka usluga narasti 10, 15, 20 ili 80 posto sa 31. prosinca na 1. siječnja.




“Ne postoji ta nikakva ekonomska računica koja je logična, opravdiva, normalna, korektna i fer”, poručio je. Smatra i da građani, kada se obznani tko tu radi što ne treba, neće ići više u iste restorane, kafiće ili dućane.

Na pitanje vezano uz obnovu nakon potresa, kratko je ponovio: Svi imaju zadaću ubrzati svoj posao.




Autor:Dnevno.hr / M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.