Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Trgovci našli novi način kako povećati plaće: Šefovi nemaju izbora, moraju dati pare

Autor: Ivana Jurišić

U Hrvatskoj nedostaje radne snage u svim sektorima, a jedan od najgore pogođenih je onaj trgovine gdje je postalo gotovo nemoguće naći radnike. Gotovo da i nema trgovine kojoj na vratima ne piše da traže radnike, a ako napravite samo đir po nekoj hrvatskoj trgovačkoj ulici vjerojatno ćete za 10 minuta naći posao. Naime, na gotovo svakim vratima stoji natpis “tražimo radnike”.

Poslodavci u pokušaju da privuku nove radnike nude božićnicu, uskrsnicu, plaćene prekovremene, dar za djecu, bonuse za one koji dovedu nove radnike, a za sezonske radnike na moru nudi se smještaj i plaćen put do radnog mjesta i nazad. Miljama je to udaljeno od vremena prije 10 godina kada su očajni radnici pristajali na nehumane uvjete rada samo da bi mogli dobiti posao i zaraditi plaću.

Sindikat trgovine trenutačno pregovara s poslodavcima o kolektivnom ugovoru koji bi trebao poboljšati materijalna i druga prava zaposlenih u toj grani gospodarstva.

Foto: Unsplash

Pregovori trajali pet godina

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić kaže da su pregovori s poslodavcima počeli prije pet godina, a sada bi konačno trebali biti gotovi.

“Granski kolektivni ugovor bi trebao sadržavati neki osnovni nivo plaća koji bi trebali poštivati svi poslodavci koji se bave u djelatnosti trgovine”, rekla je Štulić dodajući da su u ovom trenutku velike razlike u plaćama između pojedinih poslodavac.

“Neki plaćaju više, neki manje, ali veliki dio prodavača prima minimalac ili malo više od minimalca. Ovim ugovorom to želimo promijeniti i stvoriti nekakvu osnovu ispod koje ni jedan radnik u trgovini ne bi trebao raditi, ni što se tiče plaća ni što se tiče drugih prava kao što su dani godišnjeg odmora”, dodaje.

Nema sezone bez umirovljenika

Sve je više poslodavaca koji se u nedostatku radnika okreću studentima, umirovljenicima i stranim radnicima: “Kako nam kažu poslodavci, sezona ispred nas ne bi se mogla odraditi bez umirovljenika, studenata i stranih radnika.
U početku su strani radnici uglavnom radili u logističkim centrima, ali sad ih sve više radi u maloprodaji jer poslodavci ne mogu zaposliti radnike sa našeg domaćeg tržišta. Svi oni dolaze preko agencija, a trebali bi imati ista prava kao i naši radnici”, objašnjava Štulić dodajući da trgovci često nastavljaju raditi u mirovini na pola radnog vremena da bi podebljali svoje mizerne mirovine.

Tri mala trgovca iz Hrvatske otkrila neugodnu istinu: ‘Nisu problem neradne nedjelje, već nešto drugo’
Plaće u trgovini još su među najnižima u državi pa tako, pa tako veliki dio od 123 287 radnika koliko je u ožujku ove godine radilo u trgovini na malo radi za minimalac ili za malo više od minimalca.

“Od te plaće se ne može dostojanstveno živjeti, ali se nadamo da ćemo to promijeniti novim kolektivnim ugovorom”, zaključuje Štulić.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.