Guliver

TRGOVCI GRIZU NOKTE OD NERVOZE Predstavnica Fed-a uništila sve njihove nade: ‘Put je jasan, ostajemo pri svojoj politici’

Autor: Dnevno.hr

Cijene dionica na Wall Streetu su u srijedu blago pale,  a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da ima razloga za daljnju kupnju dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena u prethodna dva dana.

Tako je Dow Jones oslabio je 0,14 posto, na 30.273 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 3.783 boda, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 11.148 bodova.

Tržište se smirilo nakon su Dow Jones i S&P 500 zabilježili najveći dvodnevni skok od travnja 2020. godine.

Manji obujam trgovanja pokazuje kako su ulagači oprezni. Naime, jučer je vlasnike zamijenilo 10,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

‘Inflacija i dalje predstavlja problem’

Iako se na tržištu govorilo kako bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, predstavnica Feda u San Franciscu Mary Daly je rekla da inflacija predstavlja problem i da središnja banka ostaje pri svojoj politici.

“Put je jasan: podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vrijeme. Predani smo tomu da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to doista i ne postignemo”, kazala je Daly.

Procjenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.




Da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati oko najviših razina u povijesti pokazuju podaci s i dalje snažnog tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP jučer je izvijestila da je u rujnu broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 208.000, nešto više nego što se očekivalo.

Snažna potražnja za radnicima nagovještava da će se pritisak na rast plaća, a time i potrošnje te inflacije nastaviti.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.