Foto: Unsplash/Ilustracija

Trgovački lanci na tiha vrata uvode praksu koja ljuti brojne kupce: ‘To je čista diskriminacija’

Autor: Ivana Jurišić

Kada je Amazon prije nekoliko godina otvorio prve trgovine bez blagajni, mnogi stručnjaci su to pozdravili kao budućnost maloprodaje. Tehnološki div prvu Amazon Fresh trgovinu je otvorio 2020. godine, a daans ima više od 40 lokacija diljem SAD-a. Nakon što je Amazon 2017. godine kupio Whole Foods tehnologiju bez blagajnika je dodao i u te trgovine.

Prije samo tri godina iz Amazona su hvalili novu tehnologiju, objašnjavajući da kupci vole kupovati u njihovim Amazon Go prodavaonicama gdje jednostavno uđu, uzmu što im se sviđa i odlaze bez dugog čekanja u redu.

Samo tri godine poslije, ovaj novi način kupovanja polako odlazi u povijest, a tvrtka je izjavila da uklanja tehnologiju u svojim trgovinama Amazon Fresh u SAD-u koja omogućuje kupcima da plate svoje namirnice bez čekanja u redu za blagajnu ili korištenja samoposlužnih blagajni, piše CNN.

Pametna kolica za trgovinu

Umjesto toga, Amazon uvodi Dash Cart na više od 40 lokacija, kao i “pametna kolica za kupovinu” koja će kupcima omogućiti skeniranje namirnica, povezivanje s internetskim popisima za kupovinu i plaćanje namirnica.

Iz Amazona objašnjavaju da kupci jednostavno nisu prihvatili tehnologiju bez blagajnika, pogotovo u trgovinama prehrambenih proizvoda gdje kupuju veće količine hrane i suočavaju se s dodatnim zadacima poput vaganja voća i povrća.

U priopćenju, Amazon je rekao da će nastaviti koristiti tehnologiju Just Walk Out u trgovinama Amazon Go, u manjim formatima Fresh trgovina u Velikoj Britaniji te na lokacijama trećih strana poput određenih sportskih stadiona i sveučilišnih kampusa.
Foto: Unsplash

Na kupovini možete uštedjeti 15 funti

Vaša novinarka je za vrijeme posjeta Londonu posjetila upravo jednu takvu trgovinu gdje je na licu mjesta vidjela kako funkcionira cijeli taj sustav.

Moj primarni razlog nije bio otići vidjeti trgovinu, već voucher od 10 funti koji sam dobila na poklon za svoj prvi posjet. Na ulazu u trgovini u londonskom Kensingtonu me dočekala ljubazna gospođa koja je kupcima objašnjavala novi sistem. Očigledno nisam bila jedina koja nisam znala što i kako napraviti prije prve kupovine.

Iako sam prije odlaska pogledala nekoliko filmova na YouTubeu koji objašnjavaju način na koji funkcionira ta kupovina, bilo me je strah. Poučena negativnim iskustvima s hrvatskim internet trgovinama, cijelo vrijeme sam razmišljala je li to varka i hoće li mi na kraju Bezos uzeti novac s kartice koji poslije nikako neću moći vratiti. Ali želja da uštedim 10 funti bila je jača, pa sam skupila hrabrost i ušla.
Račun stigao na mail

Prije kupovine u trgovini morala sam napraviti Amazonov račun i uz njega priložiti svoju kreditnu karticu. Kako sam kupovala u londonskoj trgovini uz račun sam stavila adresu svog londonskog hotela. Prije samom ulaska, trebate se ulogirati u Amazonovu aplikaciju, otvoriti košaricu i kliknuti na Fresh Code da biste dobili QR kod. Kada skenirate taj kod, uđete u trgovinu i kupujete na uobičajeni način, dok aplikacija prati što sve uzimate s polica.

Nakon što sam kupila sve što mi je bilo potrebno, samo sam izašla iz trgovine. Račun mi je stigao na mail, a iznos mi se skinuo s Amazonovog računa. Nisam imala nikakvih problema s onih 10 funti vouchera. Potrošila sam 11.5 funti, a Amazon mi je naplatio samo 1.5 funtu.

I tada i sada priznajem da mi se jako svidio taj način kupovine. Bilo je posve neobično izaći iz trgovine bez vađenja novčanika i čekanja u redu. U Hrvatskoj ovaj način kupovine nije nikad zaživio, a sada se čini kako neće ni doći.

Uveli dvije samoposlužne blagajne

U međuvremenu veliki trgovački lancu u svijetu sve više razmišljaju je li bilo pametno ukinuti blagajne s živim ljudima u korist samoposlužnih blagajni. Američki trgovački lanci poput Dollar Generala, Walmarta i Costca preispituju oslanjanje na samoposlužne blagajne nakon što su primijetili da ovaj način kupovine dovodi do većih gubitaka robe zbog pogrešaka kupaca i krađa.

Popularni trgovački lanac privlači Hrvate dobrim plaćama: Pogledajte koliko se kod njih zarađuje

Samoposlužne trgovine su sve češće i u Hrvatskoj iako je sve više građana kojima se ne sviđa ovaj način kupovine.

“U mojoj maloj lokalnoj trgovini maknuli su jednu blagajnu na kojoj je radila blagajnica i umjesto toga otvorili dvije samoposlužne blagajne. Problem je što nijedna od tih samoposlužnih kartica ne prima gotovinu, već samo kartice, što je veliki problem ljudima koji nemaju kartice. To je čista diskriminacija”, zaključila je jedna Zagrepčanka.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.