TREBA LI VLADA KUPITI VEĆINSKI UDIO U INI? Evo što o tome kaže stručnjak

Autor: Dnevno.hr

Proteklih  nekoliko tjedana opet je aktualna priča o mogućem preuzimanju MOL-ovog udjela u Ini u režiji države. Govori se o tome već pet godina, ali nikako da se nešto konkretno dogodi.

Vlada je prije više od godinu dana od konzultantske kuće Lazard dobila završno završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine, no financijski detalji nikad nisu otkriveni javnosti. Ne zna se koliko bi to koštalo, a ne znamo ni kako bi se taj eventualni otkup financirao, jedino se zna da su iz Vlade rekli da cijeli pothvat ne bi išao na račun proračuna.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić je u izjavi za t portal rekao kako se država nikako ne bi trebala upuštati u taj poduhvat, a za to ima barem pet ili deset razloga.

Grubišić ističe kako se država ne bi trebala baviti poduzetništvom, jer povijest nas uči kako koncentracija političke moći u kombinaciji s političkim strastima i populizmom može dovesti do loših odluka, a u tom slučaju će posljedice snositi upravo građani.

Napominje kako to nije kritika politici, već činjenica, a kao primjer navodi da nijedna od 14-15 naftnih kompanija u široj regiji nisu u većinskom državnom vlasništvu.

Primjer za zamrzavanjem cijena goriva je pokazao kako državi većinsko vlasništvu Ini zapravo i nije potrebno, napominje Grubišić, ističući kako država čak i kad nije vlasnik kompanije u rukama ima alate s kojima može nametati ograničenja.

Upozorava kako nam strani investitori nisu bili nikad važniji nego u pandemijskoj ekonomskoj stvarnosti jer nam trebaju zdrave strane investicije, a ne crony kapitalizam.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.