Izvor: HGK

TREBA LI NAM HGK? Direktorica međunarodnih odnosa tvrdi kako javnost nema pravi uvid o tome što komora radi

Autor: Sanja Plješa

U Hrvatskom saboru je burno zbog glasanja o ukidanju obaveznog plaćanja članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Iako je ta točka trebala biti na dnevnom redu sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ju je maknuo s glasanja i dnevnog reda na što su se pobunili oporbeni zastupnici.

O tome što zapravo radi HGK govorila je Ines Obradović, direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK.

Ona je rekla kako u Hrvatskoj posluje oko 130 tisuća tvrtki, a komora pruža mogućnost svima i stavlja ih u ravnopravan položaj te ima mogućnost lobirati za promjene zakona i podzakonskih akata te provodi brojne javne ovlasti koje su tvrtkama potrebne u poslovanju.

“Ne postoji ni jedna zemlja u svijetu u kojoj ne postoji ovakva institucija. a poslove koje mi obavljamo drugdje obavljaju državne agencije ili komore. U Estoniji nije obavezno članstvo u komori, no njihova komora ne pruža poslodavcima sve ono što pruža HGK”, rekla je Ines Obradović.

“Sigurno da 42 kune mjesečno članarine, koju plaća većina članica komore, nije razlog zbog kojeg bi neka tvrtka bila nekonkurentna. Italija, Austrija i Njemačka imaju slične gospodarske komore kao mi. Isto tako i zemlje u okruženju imaju komoru poput naše, a isto tako i Francuska. Treba postojati krovna institucija koja će zastupati gospodarske interese zemlje, a HGK to zaista radi”, istaknula je Ines Obradović.

Dodala je kako javnost ustvari nema pravi uvid o tome što komora zapravo radi.




“HGK je jedan od glavnih nositelja gospodarske diplomacije u ovoj zemlji. Neprestano uvodimo nove usluge i unaprjeđujemo poslovanje. Poslodavcima omogućujemo online sastanke s poslovnim partnerima u inozemstvu”, naglasila je Ines Obradović.

Na upit što je s drvnom industrijom, Ines Obradović je rekla kako je to jedan od glavnih sektora prerađivačke industrije. Gotovo 328 milijuna dolara iznosi potencijal drvne industrije, pokazala je analiza. “Naš je cilj zapravo izraditi analize svih sektora. Potencijal za izvoz postoji, a naši izvoznici su osjetili najmanji pad. Izvoz je taj koji nas je držao. U drvnoj industriji je prošle godine oko 40 posto porastao izvoz parketa u prošloj godini u odnosu na godinu ranije”, istaknula je Ines Obradović.

Hrvatskim tvrtkama su najznačajniji trgovinski partneri tvrtke iz okruženja, tržišta EU-a i regije. “Na tržišta Slovenije, Austrije, Njemačke, Kine i SAD-a najmanje izvozimo proizvoda drvne industrije”, zaključila je Ines Obradović.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.