Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

TRAŽITE PODSTANARSKI STAN? SRETNO VAM BILO! Evo što se najviše traži i po kojima cijenama

Autor: Dnevno.hr

Od najvećih hrvatskih gradova, prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po kvadratu, u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura, pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u utorak.

Na Njuškalu trenutno se nudi više od 11.770 oglasa za najam stanova, a nakon Zagreba, po prosječnoj visini cijene najma slijede Dubrovnik, Split i Rijeka, koja jedina od većih gradova nije zabilježila rast cijena najma.

Od ukupne ponude, 45 posto stanova za najam nalazi se Zagrebu, slijedi Primorsko-goranska županija s 29 posto, od čega se 67 posto stanova za najam nalazi u Rijeci, te Splitsko-dalmatinska sa 16 posto, pri čemu je 86 posto raspoloživih stanova u Splitu.

Cijene najma rastu

U Zagrebu se najviše nude stanovi za najam površine od 40 do 70 kvadratnih metara, kojih je čak 49 posto od ukupne ponude, a najviše se traže stanovi od 40 kvadratnih metara, podaci su Njuškala.

Najzastupljeniji u ponudi su stanovi od 60 kvadratnih metara, a za stan te površine u Zagrebu najviše prosječne cijene su u gradskoj četvrti Gornji Grad – Medveščak, 646 eura mjesečno, što je 5,2 posto više nego prošle godine. Tek jedan euro manje prosječno mjesečno se traži za stan iste veličine u Donjem Gradu, koji bilježi i blagi godišnji pad cijena najma, za 2,1 posto.

Na Trešnjevci – jug, koja obuhvaća kvartove kao što su Jarun, Srednjaci i Knežija, za stanove od 60 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti prosječnih 569 eura mjesečno, što je gotovo sedam posto više nego na jesen prošle godine.

Više od 540 eura, odnosno četiri tisuće kuna, mjesečno za stan od 60 kvadrata traži se i na Trnju, Trešnjevci – sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu – zapad, koji uz gradske četvrti Stenjevec i Podsused – Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.




Najpovoljniji istok grada

Najpovoljniji stanovi te površine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 335, odnosno 397 eura.

Kade je riječ o potražnji, za najam se u Zagrebu najviše traže stanovi od 40 kvadrata, a prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro. Najtraženiji su stanovi u kvartovima na području četvrti Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug, Gornjeg i Donjeg Grada, Maksimira i Trnja, pa su stanovi od 40 kvadratnim metara u ovim četvrtima nešto skuplje i za njih se mjesečno traži od 387 do 448 eura.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina. Konkretno, za najam stana od 50 kvadratnih metara u stambenoj je zgradi potrebno izdvojiti čak 3,78 eura više po kvadratu, a za stan od 60 kvadratnih metara 2,85 eura više po kvadratu, pokazala je analiza Njuškala.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.