fbpx
Foto: Jakov Prkic / Cropix

TRAŽI SE ZABRANA DELOŽACIJA ZBOG NEPLAĆENIH RAČUNA: ‘Potrebne su hitne mjere, situacija je kritična’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Zastupnici Europskog parlamenta su u rezoluciji usvojenoj u srijedu istaknuli kako su rat u Ukrajini i korištenje opskrbe fosilnom energijom kao oružjem dramatično povećali postojeću nestabilnost na energetskom tržištu te doveli do povećanja cijene energije i krize zbog rastućih troškova života.

Upozorili su države članice da ne bi trebale prekidati opskrbu energijom potrošačima koji si ne mogu priuštiti podmirivanje znatno većih računa kao i da se moraju izbjeći deložacije za ranjiva kućanstva koja ne mogu platiti račune i stanarinu.

Zastupnici tvrde da iznimna vremena zahtijevaju iznimne hitne mjere, pri čemu države članice trebaju djelovati zajednički i jedinstveno kao i uvijek, te inzistiraju da sve inicijative donesene na razini EU-a moraju biti u potpunosti kompatibilne s dugoročnim klimatskim ciljevima Europske unije.


Uvođenje poreza na neočekivanu dobit

Kažu kako je potrebna je velika solidarnost među državama članicama, kao i zajednički odgovor, umjesto jednostranih akcija koje izazivaju podjele.

Europski parlament poziva na uvođenje poreza na neočekivanu dobit.

Zastupnici ističu kako tvrtke koje su imale koristi od neočekivane dobiti moraju pridonijeti ublažavanju negativnih posljedica krize. U načelu pozdravljaju dogovor Vijeća o uspostavljanju ograničenja prihoda od takozvanih inframarginalnih tehnologija koje se koriste za proizvodnju električne energije, kao što su obnovljivi izvori energije, nuklearna energija i lignit.

Što se tiče doprinosa solidarnosti predloženih za dobit tvrtki za naftu, plin, ugljen i rafinerije, zastupnici Europskog parlamenta upozoravaju da neke od najvećih energetskih kompanija možda neće morati plaćati doprinose i traže da se doprinosi osmisle kako bi se spriječilo izbjegavanje poreza. Također zahtijevaju od Komisije da procijeni kolika bi trebala biti odgovarajuća profitna marža i da poduzme daljnje korake prema uvođenju poreza na neočekivanu dobit za energetske tvrtke koje su imale preveliku korist od energetske krize.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.