fbpx
Foto. profimedia

Traži se radna snaga! Oporavlja se građevinski sektor

Autor: S.P./Hina

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks za kolovoz pokazuje da se potražnja za radom nastavlja postupno oporavljati, ali je i dalje 25 posto niža nego u kolovozu prošle godine, pokazuju podaci Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

“U odnosu na kolovoz 2019., u kolovozu 2020. potražnja za radom bila je manja za 25 posto. Iako se radi o padu, on je u kolovozu razmjerno nizak usporedi li se s padom u drugom tromjesečju kad je prestanak ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa bio najnaglašeniji”, navodi se u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Inače, OVI indeks je u srpnju pao za 18 posto na godišnjoj razini, u lipnju 26 posto, u svibnju za 57,4 posto, a u travnju za 74,7 posto.

Kako navode analitičari EIZ-a, velik dio ovog djelomičnog oporavka dolazi iz potražnje za radom zanimanja koja su vezana uz građevinski sektor, a vjerojatno kao posljedica sanacije potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Tako je potražnja za građevinskim radnicima i zidarima porasla za 56 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je potražnja za inženjerima građevine veća za 20 posto.
Osim ovih zanimanja, potražnja raste i za stolarima, strojarima, elektrotehničarima te inženjerima strojarstva.

Gledajući regionalno, najveći pad potražnje za radom u odnosu na kolovoz 2019. godine zabilježen je u jadranskim županijama – oko 30 posto, dok istočna i središnja Hrvatska bilježe pad od 12 i 27 posto, navode iz EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.
OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks, a bazna godina je 2015., objavila je Hina.

INDUSTRIJA Broj zaposlenih i dalje pada i na mjesečnoj i na godišnjoj razini
Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.