Foto; Pixabay

‘TO MI NITKO NIJE REKAO’! Počeli problemi s očinskim dopustom: Tata Marin objasnio kako će ova stavka Zakona obitelj koštati tisuće kuna

Autor: Ivana Jurišić

NOVI ZAKON

Početkom kolovoza na snagu je stupio snagu izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim se mijenjaju pravila o korištenju rodiljnog dopusta za majke i očeve, povećavaju maksimalni iznosi naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta i uvodi plaćeni očinski dopust.

Najveća promjena je obvezni očinski dopust u trajanju od 10 ili 15 dana. Naime, Zakon novim promjenama pokušava uvesti ravnopravnost između žena i muškaraca s obzirom na njihove mogućnosti na tržištu rada i postupanje prema njima na radnome mjestu sukladno Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi iz 2019. godine.

U skladu s tim, zaposleni očevi od sada imaju pravo na očinski dopust u trajanja od 10 ili 15 dana koji mogu iskoristiti od dana rođenja djeteta pa sve do šestog mjeseca djetetova života. Za jedno dijete dopust traje 10 dana, a za dvoje ili više djece 15, Očevi za vrijeme dopusta imaju pravo na punu plaću koja se isplaćuje na teret sredstava državnog proračuna.

‘Nitko mi nije ni rekao’

Važno je napomenuti kako na očinski dopust imaju pravo i očevi kojima je dijete rođeno prije stupanja na snagu zakona, ali pod uvjetom da nije navršilo šest mjeseci.

Jedan od njih je i 34-godišnji Marin koji je prije sedam tjedana postao tata curice Gabrijele. Dok nismo razgovarali s njim nije ni znao da će imati pravo na očinski dopust.

“Moram priznati da nisam baš ni gledao, a nitko mi nije ni rekao. Sada kada znam, definitivno ću provjeriti što mi treba kako bih iskoristio to svoje pravo”, objašnjava Marin.

Baka servis ne umire

Žali se kako ipak nije u redu da pravo na dopust može iskoristiti samo u prvih šest mjeseci djetetova života, jer im to sad stvara veliki problem.




“Moja supruga se namjerava vratiti na posao nakon šest mjeseci jer joj je plaća veća od naknade, a imamo dva kredita koji trebamo vraćati pa nam trebaju dvije plaće. Imamo sreću, pa imamo baku koja će čuvati Gabrijelu, ali da zakon dozvoljava korištenje očinskog dopusta u prvu godinu, a ne samo prvih 6 mjeseci, ja bih ga mogao iskoristiti nakon što mi se žena vrati na posao pa zajedno s godišnjim još mjesec dana biti s Gabi doma. Ovako ne mogu, jer mi zakon to ne dozvoljava. Mi imamo sreće jer imamo baku, ali nekima drugima koji moraju plaćati čuvanje djeteta, to bi mogao biti problem”, objašnjava Marin.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.