Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

TKO ZASLUŽUJE NOVAC IZ EUROPSKIH FONDOVA? Europski građani jasno rekli kojim državama treba, a kojima ne treba dati sredstva EU

Autor: Dnevno.hr

Najnovije istraživanje Eurobarometra pokazuje kako najveći broj građana Europske unije smatra da bi sredstva iz europskih fondova trebalo dodjeljivati samo onim državama članicama čije Vlade provode vladavinu prava i demokratska načela. S tim se slaže čak četiri od pet građana (81 posto) i to njih 44 posto u cijelosti, a 37 posto je u odgovoru na pitanje odgovorilo da se slaže.

Istraživanje je za Europski parlament provela agencija Ipsos European Public Affairs od 17. do 25. kolovoza 2021. godine, putem interneta na 26.459 ispitanika u dobi od 15 godina i starijih, u svih 27 država članica. Veličina uzorka je iznosila 500 ispitanika u Luksemburgu, Cipru, Malti te 1000 u svim ostalim EU državama članicama.

Novinarima okupljenima na seminaru koji je u sklopu Media festa u Fažani organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj rezultate Eurobarometra prezentirao je Philipp Schulmeister, voditelj Odjela Europskog parlamenta za praćenje javnog mnijenja, piše Jutarnji list.

U Hrvatskoj je čak više građana od prosjeka EU, njih 87 posto, potvrdno odgovorilo na pitanje trebaju li se sredstva iz EU fondova dijeliti samo onim članicama koje poštuju vladavinu prava i demokratske principe (46 posto slaže se u potpunosti i 41 posto uglavnom).

Iz Europskog parlamenta ističu kako javno mnijenje očigledno jasno podržava stav koji je nedavno u raspravi zauzeo Europski parlament o potrebi uvjetovanja, kontroli i transparentnosti korištenja europskog novca. To dolazi do izražaja i kroz stalnu potporu koju građani izražavaju za poštovanja načela vladavine prava kao uvjet za pristup sredstvima EU-a.

Predsjednik Parlamenta David Sassoli je istaknuo je istraživanje potvrdilo da se većina građana slaže s činjenicom da koliko dosljedno potkopavate vrijednosti EU-a, ne biste trebali očekivati sredstva EU-a.

Istraživači su građane EU pitali vjeruju li svojim nacionalnim vladama oko njihove sposobnosti da na odgovarajući način iskoriste dodatna sredstva EU-a. Rezultati istraživanja se nisu pokazali dobri za nacionalne vlade, jer samo 44 posto građana vjeruje svojim nacionalnim vladama, dok 41 posto ispitanika izražava sumnju, pokazujući značajne razlike u razinama povjerenja u EU-u.
Najviše povjerenja u svoju vladu imaju u Luksemburgu (vjeruje joj čak 74 posto građana), a najmanje u Sloveniji  (23 posto) i Slovačkoj (26 posto). U Hrvatskoj ona iznosi 31 posto (6 posto ispitanih građana u potpunosti vjeruje u sposobnost Vlade, a 25 posto uglavnom).

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.