Foto: Pixabay

Tko plaća kada se nešto pokvari u iznajmljenom stanu? Zakon je tu vrlo jasan

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Tko je odgovoran za popravke u unajmljenom stanu, pitanje je koje muči brojne podstanare. Dok u Hrvatskoj većina podstanara zna da je prepuštena sama sebi ako im se nešto dogodi u stanu, u Njemačkoj je situacija nešto drugačija. Naime, zakon kaže kako postoje jasna pravila kada je odgovornost za male popravke na stanodavcu.

Foto: Unsplash

Kako piše Fenix magazin, svaka ozbiljnija šteta trebala bi biti prijavljena stanodavcu, jer i manji popravci mogu se akumulirati, utječući na podjelu troškova. Prema pravilima, stanodavac je odgovoran za troškove održavanja stana, uključujući i popravak tuša.


Gornja granica za popravke

Moguće je prenijeti troškove popravka na stanara, ali postoji nekoliko uvjeta koje ta klauzula mora zadovoljiti kako bi bila pravno valjana. Prvo, mora se raditi o sitnim popravcima predmeta koji su često u dodiru s stanarima, kao što su slavina, utičnica ili prozorska ručka. Drugo, troškovi pojedinačnog popravka ne smiju prelaziti određenu maksimalnu granicu, koja je obično između 100 i 120 eura. Treće, godišnja gornja granica za sve male popravke mora biti navedena u pisanom obliku, a obično iznosi između šest i osam posto godišnje bruto najamnine.

Obavijestiti stanodavca o svakom popravku

Stanar ne mora plaćati više od dogovorenog iznosa, unatoč eventualnom većem iznosu ugovorenom u ugovoru o najmu. Klauzula o malim popravcima obvezuje stanara samo na plaćanje troškova popravaka koji su ispod maksimalnog limita. Ova informacija je važna jer stanari često pretpostavljaju da moraju platiti maksimalni iznos naveden u ugovoru, što nije točno.

Dio Hrvata ostaje bez novca nakon uvođenja eura: Zašto to čine?

U zaključku, preporučuje se obavijestiti stanodavca o svim popravcima, čak i onima koje stanar planira obaviti samostalno. To može spriječiti nesporazume i omogućiti pravilnu organizaciju popravaka kako bi se izbjegle veće štete. Klauzula o malim popravcima može biti korisna, ali samo ako ispunjava sve navedene uvjete.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.