Foto: Pixabay/ilustracija

TKO KAŽE DA JE HRVATIMA KRIZA? ‘Dajem plaću od 7.000 kuna, a konobara ne mogu naći dva mjeseca!’ Ovo je priča vlasnika puba u kojem se snimala kultna serija!

Autor: Daniel Radman

Kad je krenula kriza vezana uz pandemiju koronavirusa, mnogi su Hrvati strahovali zbog svoje egzistencije i gubitka posla. No, kad pogledamo neke primjere čini se da su ti strahovi bili neopravdani.

Ne mislimo sad tu hvaliti vladine mjere i pomoć koju isplaćuje onima koji su poslovno stradali u pandemiji, već činjenicu da poslodavci i dan-danas muku muče da pronađu dobrog radnika.

Mnogi će reći da su poslodavci sam krivi za to, ta nismo jednom čuli da od radnika očekuju sve i svašta a za uzvrat nude ‘crkavicu’. Međutim, kako prokomentirati da jedan ugostitelj više od dva mjeseca ne može ekipirati osoblje iako nudi iznadprosječnu plaću, a kako nam kaže, i uvjete.

Dva mjeseca potrage za konobarom

Priča nam to Martin Sinta, vlasnik popularnog “Key Puba” u Ključu Brdovečkom. Otkako je dobio dozvolu za rad na terasi, a podsjetimo, stožer je ‘popustio’ još 1. ožujka, nije uspio pronaći konobara!?

“Ne možeš vjerovat’. Dođe ti neko na tjedan dana, pa ode… U principu, nitko ne želi raditi, a uvjeti su, mislim, više nego dobri. Za nekog mladog čovjeka od 20 godina ja mislim da je 7.000 kuna plaće dosta. Tu je još i tringelt, dva dana si slobodan, za vikend se možeš dogovoriti… Još ako živiš s roditeljima, pa ne plaćaš stan, režije i hranu, kud ćeš bolje. A opet, nitko se ne javlja”, veli.

U pubu se snimala serija ‘Na granici’

Netko bi sad dodao da je Ključ Brdovečki manja sredina, pa kao, nije baš tako lako pronaći nekoga, no Sinta napominje da su od zagrebačkog Zapadnog kolodvora udaljeni vlakom svega 20-ak minuta. Povezanost je dobra, vlakom se može i na posao i s posla u prvoj i u drugoj smjeni.




“Dosad mi je radila uglavnom lokalna ekipa, ali da, zadnji vlak ide 15 do 12 tako da nije problem da radi netko iz Zagreba. Uredan je lokal, radiš u košulji, nema tu ‘klošara’, nema ni ostajanja duže”, napominje.

Da je riječ o uglednom lokalu, potvrđuje i to da se u “Key Pubu” snimala popularna serija “Na granici”. Njegov lokal “glumio” je “Ljubanovo”.

Foto: Press Nova TV

Uvijek je imao stalne konobare

No, morali smo provjeriti i što je s bivšim konobarima, onim koju radili prije pandemije. Ako je tako dobro, zašto su onda otišli.




“Bilo nas je četvero. Jedna djevojka je otišla na bolovanje, morala je na operaciju, a drugi konobar – kad su krenula pitanja hoćemo li uopće otvarati – nije više htio biti u neizvjesnosti pa je promijenio posao, sad radi u firmi koja se bavi PVC stolarijom. Nas dvoje smo ostali”, pojašnjava a jednu stvar posebno naglašava.

Otvorio sam pub prije četiri godine, otad sam promijenio jednog konobara! I ja sam bio zadovoljan da imam stalne konobare, a očito su oni čim su ostali cijelo vrijeme. Zato sad i nemam komentara na to da ne mogu naći nekoga”.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore da je na burzi rada na području zagrebačke županije i Grada Zagreba prijavljeno 670 konobar(ica), pa iako im svima Ključ Brdovečki nije baš najusputniji, dobrom dijelu nije ni na kraj svijeta.

Pogotovo za ovakvu plaću.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.