Tijana napustila siguran posao kako bi proizvodila popularno piće: Svi se otimaju za njen proizvod

Autor: N.K.

Iako je prvotno korišten kao lijek, džin je tijekom desetljeća postao popularan kao alkoholno piće i ključni sastojak mnogih koktela. Jedna Subotičanka, Tijana Faćol, također se upustila u svijet džina.

Ova poduzetnica iz Subotice i vlasnica destilerije, proizvodi džin koristeći rakiju, koju njena obitelj već godinama proizvodi, ali koju ona osobno ne konzumira. Za njezinim pićima, doslovno vlada pomama.

Džin je nastao u Nizozemskoj i Belgiji u 16. stoljeću, brzo se proširio na Veliku Britaniju gdje je postao popularan u narodu.

Odluka koja im je promijenila život

U domaćoj kulturi, džin se suočavao s jakom konkurencijom u obliku rakije, posebno klekovače, budući da se ista biljka koristi za oboje. Ipak, džin je postao sastavni dio naših proslava i koktela.

“U jednom trenutku predložila sam suprugu da pokušamo napraviti nešto što ću i ja uživati. U isto vrijeme, postala sam svjesna rastuće popularnosti džina i malih zanatskih proizvođača u okruženju, posebno u Hrvatskoj i Sloveniji, pa se ideja o stvaranju vlastitog džina činila logičnom. Uslijedio je dugi period učenja, istraživanja, testiranja”, započinje svoju priču Tijana, koja je jedina žena koja se bavi ovim poslom u Srbiji.

Ona dodaje da nije imala predstavu kako će ljudi reagirati na domaći džin, posebno zbog toga što dolaze iz male sredine, a u to vrijeme nisu imali nikakve značajne kontakte u većim gradovima, koji bi im dali veće šanse.
“Marljivo i predano radili smo na poboljšanju početnih receptura, usavršavanju tehnologije proizvodnje. To je proces koji nikada ne završava”, kaže ova Subotičanka za Kurir.

Kako bi stvorila džin najviše kvalitete, sve počinje odabiranjem najkvalitetnijih sastojaka. GINfinity se sastoji od oko 13 vrsta biljaka. Svaka biljka dobiva značajnu pažnju i svaka je jednako važna u tom mirisnom mješavini.

Otišao u trgovinu sat vremena prije zatvaranja: Kući se vratio s nevjerojatnim ulovom
Objasnila kako se kuha

Tijana objašnjava da sve počinje maceracijom. GINfinity se pravi od žitnog alkohola, koji se razblažuje i u koji se potapaju biljke/voće/začini. Nakon maceracije slijedi proces destilacije. Destilacija se vrši u kolonskom bakrenom kotlu.

“Zašto je važan kotao? Jer ovisi o tome kakav će biti konačni proizvod. Naš kotao ima tri kolone, što znači da se džin zapravo destilira tri puta. Rezultat je čišći destilat s manjim sadržajem eteričnih ulja, viših alkohola i estera. Destilacija traje dugo i mora biti kontinuirana. Nema prečaca ako želite izvanredan destilat. Nakon toga slijedi proces odležavanja, sastavljanja konačnog proizvoda, a zatim filtriranje kako biste dobili kristalno čist destilat”, navodi ona.

“Džin je piće za sva vremena. Ono što ga čini posebnim je što nema dva ista na svijetu. Volim reći da nije samo proizveden, već ručno izrađen. Proizvodi se u malim serijama, što omogućava praćenje kvalitete i održavanje njenog standarda. Svaka boca je zapravo ručni rad”, rekla je.

Tijana trenutno proizvodi oko 5.000 litara džina godišnje s četiri etikete. Na tržištu Srbije prodaje izravno putem web trgovine. Također, nekoliko specijaliziranih trgovina u nekoliko gradova u Srbiji također nudi njezino piće. To su uglavnom vinoteke i specijalizirane trgovine poput gift shopova.

Autor:N.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.