Davor Puklavec/PIXSELL

TIH: Mora se napustiti i promijeniti pogrešan sustav upravljanja koji tolerira i potiče korupciju

Autor: dnevno.hr

Neučinkovito i netransparentno upravljanje posljedica je političkog kadroviranja i upitnih selekcijskih postupaka kojima pojedinci dolaze na pozicije odlučivanja bez jasnih, mjerljivih i objektivnih kriterija.

Transparency international Hrvatska povodom afere oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. smatra da se korupcijske afere ne smiju koristiti samo u cilju dnevno političkih obračuna političkih aktera s ciljem diskreditiranja protivnika.

 „Važno je naglasiti da problem nije u pojedincima, niti u političkoj opciji koja je na vlasti, već u opće prihvaćenom sustavu koji omogućava koruptivno djelovanje i selektivno rješava nagomilane probleme hrvatskog društva u proteklom dužem razdoblju.

 Afera oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. dobar je primjer koji nam je pokazao nefunkcioniranje sustava i poticanje koruptivnog djelovanje bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

 Nije važno tko je imenovao upravu, jer bi rezultat uvijek bio isti – korumpiran i selektivan sustav. Važno je kako se upravlja i koju korist i krajnji rezultat imamo kao društvo.

 Neučinkovito i netransparentno upravljanje posljedica je političkog kadroviranja i upitnih selekcijskih postupaka kojima pojedinci dolaze na pozicije odlučivanja bez jasnih, mjerljivih i objektivnih kriterija.

 Ne mogu se nepravilnosti sustava rješavati na dobroj volji sudionika u postupcima i moralnim kriterijima, već na jasnim, otvorenim i transparentnim pravilima koja će smanjiti koruptivne rizike i onemogućiti zloupotrebe.

 Sada je prilika da vodstva političkih stranaka prestanu voditi trgovačke pregovore o podjeli resora i pozicija, već da svu svoju pažnju usmjere na sadržaje i programe koji će omogućiti hitnu promjenu sustavu u cjelini. “istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.