Foto: Luka Gerlanc / CROPIX/Ilustracija

Teška tuča ‘pokosila’ nasade voća i povrća u dolini Neretve: ‘Šteta je milijunska, prvu berbu ćemo sada morati baciti’

Autor: I.G.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno snažnom tučom pogodilo je dolinu Neretve prije dva dana, ostavljajući iza sebe razoran trag uništenih usjeva. U samo jednom satu, područje Metkovića zabilježilo je obilne kiše od oko pedeset sedam litara po četvornom metru. Posljedice tuče još se procjenjuju, no prema prvim informacijama, stradalo je više stotina hektara poljoprivrednih nasada.

Dvadesetak minuta snažne tuče bilo je dovoljno da Draženu Bulumu uništi sve što je imao.

“Osim vidljivih šteta na krumpiru, na susjednim parcelama uništen nam je peršin, s kojeg smo trebali ubrati oko četiri tone. Oko 6 tisuća tikvica također je propalo”, izjavio je Bulum.


Povrtnjaci i voćnjaci različitih kultura u području Koševa i Vrbovaca u Metkoviću također su pretrpjeli ozbiljne štete. Na tom području najviše su uzgajane lubenice i dinje, a mali plodovi pokazuju znakove velikih oštećenja.

“Prvu berbu, koja je iznosila oko petsto tona, sada ćemo morati baciti. Moramo angažirati ljude koji će tražiti oštećene plodove, odvojiti ih i baciti, kako bi se drugi normalni plodovi mogli razvijati i biti prodani za konzumaciju”, objasnio je Jure Kapović, proizvođač lubenica i jagoda.

Dodatni troškovi

Ove dodatne troškove, koji se događaju u nezgodno vrijeme kada se očekuje najbolji rast usjeva, proizvođači nisu mogli predvidjeti. Neki voćnjaci su potpuno uništeni, dok drugi još uvijek pružaju neku nadu optimističnim poljoprivrednicima.

“Ispred nas nalazi se 130 tisuća loznih crijepova, od kojih bi njih 100 tisuća bilo prve klase. Ako uspijemo spasiti oko 50 do 60 tisuća, nadam se da ćemo zadovoljiti naše kupce”, rekao je Ivo Čotić Čota, proizvođač sadnica vinove loze.

Robert Doko, predsjednik Povjerenstva za procjenu štete za područje grada Metkovića, dao je procjenu ukupne štete.

“Šteta je milijunska, ali da bi grad Metković proglasio prirodnu nepogodu, moraju biti ispunjeni određeni uvjeti, poput štete koja prelazi 20 posto izvornog proračuna grada Metkovića”, otkrio je Doko.
Još uvijek se čekaju konačne procjene, no poljoprivrednici kažu da ih više ništa ne može iznenaditi. Nadaju se da će barem lipanj donijeti više sunčanih dana kako bi spasili preostale plodove.

Vučković: Ministarstvo će reagirati

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, zajedno sa svojim suradnicima i županom Dubrovačko-Neretvanskog, Nikolom Dobroslovićem, posjetila je danas područje Općine Ploče, gdje se sastala s lokalnim čelnicima Grada Vrgorca, Općine Ploče i Grada Ploča.

Nedavno smo izvještavali o području koje je također bilo pogođeno obilnim kišama i poplavama. Nakon što se voda povukla, sada se može utvrditi razmjera štete na vinogradima i ostalim kulturama.
Ministrica je potom stigla u Metković, posebno na područje Vida, koje je jedno od najteže pogođenih.

“Zaključak nije bitno drugačiji od zaključaka koje smo donosili prilikom obilaska područja pogođenih različitim elementarnim nepogodama u proteklim godinama”, izjavila je ministrica.

“Želim obavijestiti sve poljoprivrednike da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada, kao i proteklih godina, reagirati s dvama dodatnim programima potpore. Već smo pokrenuli prvi program, koji je trenutno na savjetovanju s javnošću, a nadogradit ćemo ga s novim mjerama”, dodala je ministrica.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.