Foto: Darko Tomas / CROPIX/Ilustracija

‘TEMELJAC SVAKOG RUČKA’ POSKUPIO 139 POSTO! ‘Što ćemo jesti?’ Zgroženi povrćar zajecao: ‘Ovo je kap koja je prelila čašu’

Autor: Ivana Jurišić

Otkako su cijene prošlog ljeta počele rasti, svaki novi odlazak u trgovinama građanima je šok. Svatko tko je u trgovini zadnjih tjedana proveo bar pet minuta, sigurno je barem jedanput čuo druge kupce kako s nevjericom komentiraju više cijene koje su samo prije mjesec dana bile jeftinije.

Međimurski poljoprivrednici su još prošlog ljeta upozoravali kako krumpira neće biti, a ako ga i bude cijena će mu biti visoka. Sada, godinu dana poslije, vidimo kako su se njihove prognoze ostvarile. Krumpir je u samo godinu dana poskupio 139 posto, a oni siromašniji građani koji su ručak podebljavali ovom, nekoć tradicionalno jeftinom namirnicom, sada se pitaju što će jesti za ručak.

“Moja mirovina je manja od 3.000 kuna, sama sam i kad platim režije, pitam se što ću jesti“, kaže Ivanka.

“Sada kada nema grijanja, još ćemo izdržati, ali već mi je teško kad se sjetim naredne zime. I kad je bilo najgore, znala sam da mogu kupiti vreću krumpira na akciji i s time podebljati komadić mesa, ali sada nisam sigurna da ću to moći”, zabrinuto govori ova 69-godišnja zagrebačka umirovljenica.

Poljoprivrednici objašnjavaju kako se od te situacije ne može pobjeći.

Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, objašnjava kako je cijena dušičnih gnojiva u ovih godinu dana otišla 300 posto gore.

“Mi čak i ne možemo dignuti toliko cijene koliko nam je skočio repromaterijal jer onda to nitko ne bi kupovao”, objašnjava Budanec.




Nemamo mesa i mlijeka za svoje potrebe

“Kad bismo digli cijene svojih proizvoda 300 posto, ljudi ništa ne bi kupovali. Svi mi sada gledamo kako da što više uštedimo na proizvodnji što nije lako. Naime, nije poskupilo samo gnojivo, poskupio je i prijevoz”, objašnjava Budanec.

Objašnjava kako su ova posljednja poskupljenja bila kap koja je prelila čašu i kako zbog toga sve više povrćara napušta proizvodnju.

“Zadovoljni su jedino ratari jer su cijene pšenice na rekordnim razinama. Mi drugi ne znamo kako ćemo dalje“, zaključuje Budanec.




Nažalost, s obzirom na rast cijena energije i rast cijena sadnica, postavlja se pitanje hoćemo li sljedeće godine uopće imati svog povrća ili ćemo jesti samo ono iz uvoza. Dođe li do zatvaranja granica i bude li Hrvatska prisiljena osloniti se samo na sebe, mogla bi biti u ozbiljnim problemima.

Kakvi bi to problemi mogli biti pitali smo ekonomskog analitičara i bivšeg ministra gospodarska Ljubu Jurčića.

“Osim problema s povrćem kojega nemamo dovoljno, nas bi trebalo ozbiljno zabrinuti što Hrvatska nema dovoljno mesa i mlijeka za svoje potrebe. U slučaju ratnog stanja, nije važno što ima neka tamo država u EU, važno je koliko imamo mi sami.  A mi sami nemamo dovoljno osim pšenice i uljarica”, zaključuje Jurčić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.