fbpx
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

TEMA O KOJOJ NITKO NE GOVORI: Stručnjak otkriva tko je nevidljivi krivac za poskupljenja energenata

Autor: Ivana Jurišić

Loše vijesti za energetski sektor su se nastavile i ovaj tjedan. Tako je cijena plina u Europi tijekom trgovanja na londonskoj burzi ICE u četvrtak ponovno porasla iznad 1200 dolara za tisuću prostornih metara i gotovo dosegla 1230 dolara, a nakon što je na svjetskim burzama porasla cijena nafte, i u Hrvatskoj je u utorak skočila cijena goriva. Situacija je toliko dramatična da je premijer Plenković jučer zamrznuo cijene goriva na mjesec dana.

Stručnjaci govore kako je za sve kriva pandemija, odnosno nagli oporavak tržišta kakvo nitko nije očekivao. Dok ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je nestašica struje iz europskih obnovljivih izvora izazvala povećanje potražnje i rast cijene plina, iz Bruxellesa opet kaže kako je sadašnji rast cijena izazvan sa porastom cijena fosilnih goriva, plina i nafte na svjetskom tržištu.

Ali je li sve tako jednostavno pitali smo stručnjaka za energetiku Davora Šterna koji smatra da je jedan od razloga za probleme na europskom energetskom tržištu stihijski prijelaz na zelenu energiju:

“Sada već svi znamo da je prelazak na zelenu energiju i čišći svijet imperativ i to je nešto što svi moramo usvojiti kao novu paradigmu, ali sramota je kako se dosada to radilo, stihijski, bez ikakvog plana”, govori.

Drastičnim metodama zaustavljali rad nukleraki

Štern ističe kako je za takvo ponašanje bilo više razloga, a jedan od njih su i subvencije za alternativnu energiju:

“Svaka zemlja se natjecala s drugom koja će više toga napraviti, a istovremeno nisu postigle nikakav dogovor”.

Objašnjava kako je loše što ni unutar Hrvatske, a ni unutar Europske unije nije postignut dogovor kojim tempom ići kako bi se postepeno dogodila zelena tranzicija:

“Posljednjih godinama se drastičnim metodama zaustavljao rad nuklearki u Njemačkoj, a vidimo kako zbog nedostatke energije sad i oni opet pokreću svoje ugljenare. Vidimo kako problema ima i u Kini koja također bilježi nedostatak energenata”, dodaje.
I dok brojne automobilske tvrtke najavljuju potpuni prijelaz na električne automobile do kraja ovog desetljeća, Štern kaže kako je jako zabrinut što se svi vesele porastu broja prodanih električnih automobila, a u isto vrijeme nitko se ne pita odakle će doći struja koja je potrebna za napajanje istih:

Evolucija se pretvorila u revoluciju

To je jedna evolucija koja se sada pretvorila u revoluciju i trebati će desetljeća da se poboljšaju uvjeti na Zemlji, govori naglašavajući kako se to ne može postići kratkotrajnim stihijskim akcijama preko noći.

“Sve dok svijet ne sjedne za stol i ozbiljno pokuša riješiti ove probleme, nećemo ih riješiti. Dok se to ne dogodi, patiti ćemo svi i to će ići na kraju na štetu svima nama jer će u međuvremenu rasti cijene nafte, njezinih derivata, plina, struje…”

Štern napominje kako potražnja ne raste samo zbog toga što se industrija pokrenula nakon pandemije, već i zato jer je sve više ljudi na svijetu, a svi oni žele i grijanje i hlađenje po najvećoj mogućoj mjeri koliko im standard dozvoljava:
“Sve te okolnosti ne stvaraju pretpostavke za potpun prelazak na zelenu energiju u skoro vrijeme jer bez obzira na to koliko ulagali, ona ima svoja ograničenja. Oni koji govore o potpunom prelasku na zelenu energiju kao da su zaboravili da vjetroelektrane ne rade kad nema vjetra, foto naponske energije ne rade po noći”.

Ističe kako je jedina konstantna zasad termalna energija, ali do nje je dosta teško doći i još nije toliko tehnološki razvijena.

“Bez obzira na sve priče, trebamo se pomiriti s činjenicom da smo sad u prijelaznom razdoblju, a na vladama država je da se dogovore kako da taj prijelaz učine što bezbolnijim”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.