fbpx
Foto: Pixabay

TELEKOMI ĆE MORATI PRIPAZITI! Uskoro nova pravila za raskid ugovora s mobilnim operaterima

Autor: Dnevno.hr

Za telekome koji posluju u Hrvatskoj uskoro stižu nova pravila za nedvosmisleno ugovaranje i raskid ugovora.

Prema novom zakonu o elektroničkim komunikacijama, potrošačima će morati pružiti informativni sažetak za lakšu usporedbu ponuda, no on nema pravni značaj, nego je informativnog karaktera.

Novim pravilima na kraj bi se trebalo stati i penalizaciji za nevraćenu opremu.


Potrošači tržišnom regulatoru HAKOM-u podnose prigovore. Najčešće zbog nejasnih i netransparentnih obveza ugovorenih s teleoperatorima. Primjerice, često se u ponudi može naći uređaj za jednu kunu – što je primamljivo, upozoravaju u potrošačkim udrugama, ali treba detaljno pročitati koje su ugovorne obveze korisnika vezane uz takvu kupnju, piše HRT.

Često se potrošači susreću s problemom zavaravajuće poslovne prakse. Na korisnicima je da pomno prouče cijene i ono što za taj novac dobivaju. Teleoperatori to za njih neće učiniti.

Većina slučajeva završi HAKOM-ovom obustavom postupka jer se operator i korisnik u konačnici uspiju dogovoriti. Manje nejasnoća pri sklapanju ugovora trebalo bi biti kada stupi na snagu novi zakon o elektroničkim komunikacijama. Primjerice, zakonom bi se trebalo stati na kraj penalizaciji zbog opreme koja nije vraćena. Teleoperatori će potrošačima morati pružiti informativni sažetak za lakšu usporedbu ponuda svojih usluga.

Telekomi koji posluju u Hrvatskoj povećali su cijene svojih usluga prije četiri mjeseca, a uglavnom je riječ o mobilnim uslugama.

Svi operatori prijavili su to tržišnom regulatoru HAKOM-u. No on nema pravo utjecati na maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama. Poskupljenja su moguća i nakon uvođenja eura, no operatori poručuju da prelazak na novu valutu neće utjecati na cijenu njihovih usluga.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.