fbpx
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

TALIJANI HRVATSKI SIR PLAĆAJU JEFTINIJE OD NAS! Sirari i mljekari bijesni na državu: ‘Stavili su nas u nepravedan položaj’

Autor: Dnevno.hr

Paški sirari i mljekari od države traže smanjenje stope PDV-a na sir i ostale mliječne proizvode. Tvrde kako zbog PDV-a od 25 posto, koji je prema njihovim riječima najviši u Europi, gube na konkurentnosti. Boje se kako će i zbog rasta cijena sirovina morati dizati cijenu sira.

“Nas taj PDV od 25 posto stavlja u vrlo nezavidan položaj i zapravo nepravedan položaj, zato što naši proizvodi zbog tako visoke stope PDV-a ne mogu konkurirati proizvodima iz drugih zemalja članica Europske unije”, rekla je predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira Martina Pernar Škunca u Dnevnika Nove TV.

Naime, Hrvatska u odnosu na druge europske zemlje drži “porezni rekord”.


“Smiješno je to kad Talijan preko našeg web shopa naruči naš sir, njemu ispadne s dostavom jeftiniji sir kod njega u Italiji nego da dođe u Hrvatsku, pa ga kupi ovdje, zašto? Zato što je kod njih stopa 4, a kod nas 25 posto. To je ogromna razlika. To je baš smiješno”, kaže sirar iz Paga Šime Gligora.

Tako je u susjednoj Sloveniji PDV na sir 9,5 posto, u Njemačkoj sedam, u Francuskoj 5,5, a u Velikoj Britaniji i Irskoj 0 posto.

U isto vrijeme, cijene stočne hrane, mlijeka i električne energije su odletjele u nebo. Na Paškoj sirani ugradili su i solarne panele radi štednje, ali od države sad nailaze na zid nerazumijevanja.

“Ispada da mi proizvodimo luksuznu neku robu, ili nekakav duhan, ili alkoholna pića, nemoguće da imaš 25 posto stopu na hranu, pogotovo na mliječne proizvode. S obzirom da je mliječna industrija u stanju kakvom je”, smatra Gligora.

“Mi proizvodimo 50 posto potrebnog mlijeka, evo opet ću se usporedit sa Slovenijom koja je na 114 posto, dakle oni imaju skoro 15 posto viška. Ili Mađarska koja je na 91 posto, što je za Hrvatsku nedostižno”, objasnila je Pernar Škunca.

Sir nedostupan hrvatskim građanima?

Ostane li PDV tako visok, mogao bi i on postati nedostižan za džepove hrvatskih građana.
“Zasad su cijene korigirane minimalno, međutim ona famozna ‘tko zna što nas čeka ove zime’, pa nažalost, možda ćemo biti primorani povećati cijenu koja je i sad jako visoka”, dodaje.

Vlada je prije nekoliko mjeseci već snizila PDV  na mlijeko, maslac i svježe proizvode. Ali što je sa sirom?

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da u ministarstvu razumiju zahtjev Udruge mini mljekara i da će učiniti sve da smanje porez i na hranu i opću stopu poreza, na korist društva, u skladu s fiskalnim mogućnostima.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.