fbpx
Foto: Pixabay

SVJETSKI ČELNICI OVOG VIKENDA DOLAZE U RIM: Čuva ih 500 vojnika, a osim pandemije najviše će razgovarati o klimatskim promjenama

Autor: Dnevno.hr

Ovog vikenda će se u Rimu okupiti lideri najvećih svjetskih ekonomija. Riječ je o prvom summitu skupine G20 uživo od početka pandemije, a glavne teme sastanka će biti covid-19, ekonomski oporavak i klimatske promjene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Xi Jinping će na sastanku sudjelovati putem videolinka, dok će Joe Biden svijetu uputiti poruku “Amerika se vratila” nakon četiri godine oštre diplomacije Donalda Trumpa.

Jedna od najvažnijih tema sastanka su klimatske promjene uoči klimatskog summita COP26, koji u ponedjeljak počinje u Glasgowu.

Očekuje se da svjetski lideri potvrditi dogovor o minimalnom porezu za globalne korporacije od 15 posto te da će raspravljati o gospodarskom oporavku nakon pandemije i povezanim rizicima, kao i o nejednakoj procijepljenosti zemalja.

Dok talijanski premijer Mario Draghi ističe da summit “označava povratak multilateralizma, nakon tamnih godina izolacionizma i izolacije povezane sa zdravstvenom krizom”,  Antonio Villafranca iz vanjskopolitičkog think-tanka ISPI upozorava da odsutnost Xija i Putina “nije pozitivan znak”.

Ograničavanje globalnog zagrijavanja

Iako su zemlje G20 odgovorne za 80 posto emisije stakleničkih plinova uzrokovane ljudskom djelatnošću, ali su različito razvijene i ne slažu se po pitanju tempa djelovanja.

Italija se nada da će G20 zajednički prihvatiti cilj UN-a o ograničenju globalnog zagrijavanja na povećanje od 1.5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine, što je jedna od aspiracija Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015., ali zemlje se ne slažu po pitanju redukcije emisije stakleničkih plinova na nulu do 2050.

Dok Kina želi postići taj cilj do 2060., Indija nema takav cilj i opravdava se činjenicom da je još uvijek zemlja u razvoju.
U Rimu će se također razgovarati o inflaciji, rastućim cijenama energenata, problemima u opskrbnom lancu i usporavanje kineskog ekonomskog rasta.

Za vrijeme trajanja summita privremeno su uvedene granične kontrole, a mobilizirano je također 500 vojnika za osiguranje summita koji se održava u rimskom predgrađu EUR, koje je Mussolini izgradio za svjetsku izložbu koja je trebala biti održana u Rimu, ali se zbog Drugog svjetskog rata nije nikad dogodila.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.