SVJETSKE BANKE POVEĆAVAJU ZALIHE JUANA, A SMANJUJU DOLARA: Je li napokon odzvonilo vladavini američke valute?

Autor: Ivana Jurišić

Trećina središnjih banaka u svijetu želi povećati udjel kineskog juana u pričuvama, pokazalo je istraživanje Global Public Investora objavljeno u srijedu. Istraživanje je pokazalo da čak 30 posto središnjih banki u sljedećih 12 do 24 mjeseci želi povećati rezerve juana, u usporedbi sa samo 1o posto njih u prošloj godini.

Rast udjela juana u pričuvama je osobito vidljiv u Africi gdje čak polovica središnjih banki želi povećati svoje rezerve kineske valute. Osobito je zanimljivo vidjeti da dok središnje banke povećavaju svoje rezerve juana,  čak 20 posto njih želi smanjiti rezerve dolara u istom razdoblju. Nažalost, ništa bolje nije prošao ni euro, jer čak 18 posto njih želi smanjiti rezerve eura, a 14 posto želi smanjiti portfelj državnih obveznica članica eurozone.

Istraživanje je utvrdilo i da bi samo 59 posto središnjih banaka bilo spremno upotrijebiti više od 30 posto rezervi u slučaju ozbiljnog valutnog šoka, kao i da znatno više mirovinskih fondova sada ulaže u zlato, njih 40 posto. Prošle godine u plemeniti je metal ulagalo samo 30 posto fondova. Također, u istraživanju se vidjelo da središnje banke, stabilizacijski fondovi i državni mirovinski fondovi sada kontroliraju imovinu ukupne vrijednosti 42.700 milijardi dolara, najviše otkada su počeli objavljivati izvješća. Samo su rezerve središnjih banaka poskočile za 1.300 milijardi, na 15.300 milijardi dolara na kraju 2020.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.