‘Svim klijentima banaka treba vratiti preplaćeni iznos zbog nezakonito podignute kamate’

Autor: Tvrtko Dolić

Nakon što je premijer Zoran Milanović izjavio da su mu građani na prvom, drugom i trećem mjestu, što nije baš normalno, Marić primjećuje da su neki građeni ipak zaboravljeni.

HDZ je glede slučaja Franak ostao u suženom političkom prostoru. Ekonomist Goran Marić ne slijedi poslovne banke i njihov sumnjiv prijedlog da se pomogne samo nekim (socijalno ugroženim) dužnicima, nego ide suprotnim putem, da se pomogne baš svima, u široj lepezi od one koju postavljaju SDP i Vlada RH. HDZ će u Saboru podržati prijedlog Vlade, ali pod uvjetom da Vlada prihvati pozitivne amandmane oporbe.

Nakon što je premijer Zoran Milanović izjavio da su mu građani na prvom, drugom i trećem mjestu, što nije baš normalno, Marić primjećuje da su neki građeni ipak zaboravljeni. “Prijedlog zakona demantira premijera Milanovića, jer diskriminira neke korisnike kredita u švicarskim francima – odnosi se na samo jednu skupinu, na one kojima još traje kreditni odnos. Ako je riječ o povratu preplaćenog, kao što definira članak 19, onda istu odredbu treba primijeniti i za one koji su vratili kredit i za one kojima je kreditni odnos prekinut. Ako se radi o povratu, onda treba izvršiti povrat svima – svi oštećeni moraju biti obeštećeni.”

Goran Marić nije mišljenja da će sav trošak konverzije pasti na banke. “Vladu demantira sam prijedlog izmjena zakona. Ako je riječ o poreznim olakšicama, onda je to itekako utjecaj na državni proračun i na porezne obveznike, ali mi (zastupnici HDZ-a) kroz raspravu ćemo biti vrlo kooperativni i nastojati da ni u kom slučaju troškove konverzije ne plate porezni obveznici, ali da se slučaj Franak ipak riješi i zakon izglasa. Račun ne treba platiti onaj tko nije bio na objedu!”

Glede crnogorskog modela za rješavanje njihovog slučaja kredita s klauzulom CHF, koji se spominjao u HDZ-u kao jedna mogućnost, Marić napominje da je riječ o usporedbi. Ukazujući na mogućnost da sve nije onako kako se čini, Marić veli da prijedlog naše Vlade nosi više beneficija bankarskom sektoru nego crnogorski model. Osobno sam mišljenja da crnogorski model nije dobar za usporedbu s modelom koji nudi naša Vlada, jer je crnogorski slučaj kredita s klauzulom CHF značajno blaži, a sama crnogorska konverzija u eurske kredite zapravo je konverzija u domaću valutu – Crna Gora je davno uvela euro.

Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.