AP Photo/Manu Fernandez/Guliver

Sve su pokupovali, ne pitaju koliko košta: ‘Njima su naše cijene stanova vrlo niske’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Cijene stambenih nekretnina u Crnoj Gori i dalje nastavljaju rasti, iako cijene građevinskog materijala na međunarodnom tržištu padaju, a Europska središnja banka (ECB) upozorava na “kaotičan pad” cijena nekretnina u eurozoni.

Prema pisanju crnogorskih medija problem su stranci koji su se u posljednjih godinu dana u velikom broju doselili u ovu zemlju.

“Više od 80.000 stranaca, uglavnom Rusa, Ukrajinaca i Turaka, koji su znatno imućniji od prosječnog građanina Crne Gore, službeno je došlo u Crnu Goru. Oni već sada čine 15 posto stanovništva i žele kupiti nekretnine. Naše trenutne cijene stanova za njih su vrlo niske, pa oni ulažu znatne količine novca u njihovu kupnju. Sada se u Podgorici ne može naći stan ispod 1,7 tisuća eura po kvadratu, a na boljim lokacijama su znatno iznad dvije tisuće”, govori sugovornik Vijesti.


Novi rast cijena

Monstat je u izvješću iz lipnja naveo da je prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici iznosila 1,58 tisuća eura po kvadratu.

“Tijekom ljeta i sada je došlo do novog velikog rasta cijena, tako da će taj prosjek u kalkulaciji za treći kvartal biti preko 1,7 tisuća eura po kvadratu. Imamo primjer uspješne prodaje lokaliteta preko Morače kod Hrama strancima po cijeni od 2,8 hiljada eura po kvadratu, a tek su postavljeni temelji za zgradu”, govori sugovornik Vijesti.

Foto: Unsplash

Na pitanje do kada će trajati poskupljenje, odgovorio je da dok postoji interes stranaca da ih kupe po tim cijenama.

“A samo nekoliko tisuća bogatih stranaca dugoročno može značajno povećati cijene, jer sva naša građevinska operativa u cijeloj Crnoj Gori godišnje može izgraditi maksimalno tri do četiri tisuće stanova, a interes stranaca sada je veći od toga. Cijene građevinskog materijala prošle su godine imale veliki rast, a sada su u padu”, dodaje.

Kamate na kredite

Početkom 2019. prosječna cijena kvadrata stana u Podgorici u komercijalnoj prodaji iznosila je, prema podacima Monstata, 1,2 tisuće eura.

Dok hrvatski umirovljenici traže kovanice ispod kauča: Ova država svojim penzionerima daje 700 eura
Prema toj cijeni stan od 50 kvadrata vrijedio je 60.000 eura. Tada je, prema podacima Središnje banke, prosječna efektivna kamata na stambene kredite iznosila 4,53 posto. Odnosno, za tu vrijednost stana ukupan dug za kredit koji bi se trebao otplaćivati ​​na 20 godina iznosio bi 91.000 eura, uz mjesečnu ratu od 382 eura.

Sada, uz očekivani rast prosječne cijene kvadrata na 1,7 tisuća eura, vrijednost tog stana porasla je na 85.000 eura. Kamata je sada 6,42 posto, pa bi ukupni dug za kredit na 20 godina bio 151.000 eura, a mjesečna rata 630 eura.
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.