SVE ŠTO VAS ZANIMA O UVOĐENJU EURA: Saznajte koliko ćete dugo moći plaćati s kunama i gdje ćete sve moći promijeniti novac

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatskoj je ostalo nešto manje od 18 mjeseci do uvođenja eura, a prije nekoliko dana objavljeno je da će se na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Prema dosadašnjim najavama, Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a prije nego euro i službeno postane valuta, morat će se odraditi brojne pripreme, piše net.hr.

U nešto manje od osamnaest mjeseci do tog važnog događaja, cijeli jedan sustav treba pripremiti na prelazak na novu valutu. Tko će biti zadužen za tehničku realizaciju nekih važnih stvari oko uvođenja eura te kako će euro funkcionirati u početku pitanje je koje muči mnoge hrvatske građane.

Iz Hrvatske narodne banke su za Net.hr potvrdili da će se kovanice eura s nacionalnom stranom Republike Hrvatske izrađivati u Hrvatskom novčarskom zavodu.

“Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro”, kažu iz HNB-a.

S danom uvođenja eura kao nacionalne valute Republike Hrvatske, za optjecaj će se pripremiti dovoljna količina euro kovanica da se podmire potrebe svih građana i poslovnih subjekata, nadodaju iz HNB-a.

Hrvatske građane najviše zanima do kada će se moći paralelno koristiti kune i euri.
“Tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima”, pojašnjavaju iz Hrvatske narodne banke. Nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja, nadodaju.

“U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prva dva tjedna počevši od dana uvođenja eura u trgovinama moći plaćati objema valutama. Po isteku dva tjedna od dana uvođenja eura, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj”, obavještavaju iz HNB-a.

Novac će se bez naknade moći zamijeniti prvih šest mjeseci. No, ako i nakon tog roka zaboravite promijeniti svoje kune u eure, one vam neće propasti. Naime, u prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. kunski će gotov novac mijenjati u eure u svim poslovnicama bez naknade, a u sljedećih će šest mjeseci za tu uslugu imati pravo zaračunavati naknadu.
“Nakon što istekne godina dana od dana uvođenja eura, banke će prestati pružati uslugu zamjene gotovog novca. Preostale novčanice i kovani novac kuna građani će moći mijenjati isključivo kod HNB-a, koji će to činiti bez naknade, i to novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovani novac do isteka tri godine od dana uvođenja eura”, kažu iz HNB-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.