Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sutra nas čeka objava novih brojki: Plenkoviću je ovo važno za pobjedu

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Državni zavod za statistiku sutra će objaviti podatke o rastu BDP-a u zadnjem tromjesječju prošle godine, kao i podatke za cijelu 2023. Prema posljednjim podacima o potrošnji, većina analitičara se slaže da će nam gospodarski rast u posljednjem kvartalu porasti. Kada se gledaju podaci na razini prošle godine, očekuje se da ćemo biti iznad prosjeka Europske unije i eurozone. Isto se očekuje i u cijeloj ovoj godini.

Ekonomski institut u Zagrebu predviđa da bi rast BDP-a bi u posljednjem lanjskom kvartalu trebao iznositi 3,2 posto, što je najveća zabilježena stopa rasta od svih prošlogodišnjih kvartala.

Ističu kako gospodarskom rastu u lanjskom prosincu, u odnosu na prosinac 2022., najviše pridonijeti veći broj dolazaka turista, veći prihod državnog proračuna od PDV-a i veći promet u maloprodaji, dok će istodobno obujam industrijske proizvodnje zabilježiti pad vrijednosti. Ekonomski institut procjenjuje da će gospodarski rast na nivou cijele prošle godine iznositi 2,6 posto.

Izvor: Ekonomski institut Zagreb

 

Prognoze Ekonomskog instituta

“U prosincu 2023. CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 1,34 indeksna boda u odnosu na isti mjesec 2022. godine. Istovremeno, u odnosu na studeni 2023. vrijednost indeksa se smanjila za 0,16 bodova. Ako promatramo ponašanje pojedinih komponenti indeksa, veću vrijednost u prosincu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine su zabilježile tri komponente indeksa: broj dolazaka turista, prihod Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost i promet u trgovini na malo, dok je indeks obujma industrijske proizvodnje zabilježio smanjenje vrijednosti.

Nezapamćeni prizori u Vukovaru, rijeka ljudi u Koloni sjećanja: Skandirali HOS-ovcima
Istovremeno, u odnosu na studeni 2023. desezonirana vrijednost komponenti indeksa se u prosincu smanjila kod indeksa obujma industrijske proizvodnje i prihoda Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, dok su preostale dvije komponente zabilježile povećanje mjesečne desezonirane vrijednosti”, stoji u prognozi Ekonomskog instituta.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.