fbpx
Mustafa Kaya PUBLICATION/Guliver

‘SULTAN’ BOGA MOLI DA JE OVO SAMO SAN! Ako mislite da u Hrvatskoj cijene divljaju, trebate vidjeti Tursku: Brojke su zastrašujuće

Autor: Dnevno.hr

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum u rujnu od 83,45 posto, pri čemu rast cijena osnovnih proizvoda nastavlja da pogađa domaćinstva koja su već pritisnuta visokim troškovima energije, hrane i stanovanja.

Turski institut za statistiku objavio je da su potrošačke cijene u rujnu porasle za 3,08 posto u odnosu na prethodni mjesec, prenosi agencija AP.

Najveći rast cijena na godišnjem nivou zabilježen je u sektoru prometa, 117,66 posto, a slijede cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su porasle za 93 posto.


Ekonomski stručnjaci tvrde da je inflacija mnogo viša od službene statistike, a jedna nezavisna grupa za istraživanje potrošačkih cijena ocijenila je da je godišnja stopa inflacije u Turskoj zapravo 186,27 posto.

Turska središnja banka prošlog je mjeseca ponovno smanjila referentnu kamatnu stopu, spustivši ju na 12 posto unatoč rastu cijena i padu lire.

Inflacija je u toj zemlji počela rasti prošle jeseni, kada je lira naglo pala nakon što je središnja banka postupno smanjila ključnu kamatnu stopu za 500 baznih bodova, na 14 posto u ciklusu monetarnog ublažavanja koje je tražio predsjednik Tayyip Erdogan.

Vlada navodi da se nada da će smanjenje kamata potaknuti proizvodnju i izvoz i omogućiti da se postigne suficit na tekućem računu. Predsjednik Erdogan izjavio je da očekuje pad inflacije u novoj godini.

Za usporedbu, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosi 12,3, a u Eurozoni 10 posto.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.