Stručnjak za Dnevno: ‘Budući da smo tek na početku krize, izraženi rast cijene zlata nastavit će se i u idućim godinama’

Autor: dnevno

2020. godina u svijet je donijela mnoge neizvjesnosti koje su dovele do brojnih posljedica na tržištima diljem svijeta. Pandemija koronavirusa uzrokovala je početak nove globalne recesije za koju je OECD predvidio da će biti najdublja u posljednjih stotinu godina, a čiji kraj se ne nazire barem još dvije godine. U takvom okruženju brojni su investitori izgubili značajan dio svoje imovine na ulaganjima koja su se pokazala rizičnima i neisplativima.

Josip Kokanović, glavni analitičar BankeZlata.com, vodećeg hrvatskog distributera plemenitih metala, kaže da u novim nesigurnim vremenima ipak postoji profitabilan način ulaganja.

“Nalazimo se na početku velike recesije koja će pogoditi cijeli svijet, a posljedično i tržište kapitala. Sve veća nezaposlenost, sve češći bankroti i sve više stvaranja novog novca dovode do toga da investitori traže sigurne načine ulaganja kojima mogu sačuvati svoju imovinu. Većina oblika ulaganja u prvoj polovici 2020. godine ostvarila je velike gubitke, ali postoji jedan oblik ulaganja koji je svojim investitorima donio veliku zaradu u 2020. godini – ulaganje u investicijsko zlato.”

Oblik imovine koji je svojim investitorima donio najveću zaradu u tom periodu bilo je zlato, plemeniti metal čija je cijena u dolarima od početka godine do kraja lipnja narasla za čak 17 posto. Na grafikonu je također vidljivo da je dobar dio oblika imovine u minusu, što znači da su ostvarili gubitak svojim investitorima u navedenom periodu. Od njih se najviše izdvaja nafta čija je cijena pala više od 50 posto pa su oni koji su ulagali u taj energent izgubili velik dio vrijednosti.

Osim nafte, značajan “gubitaš” u ovom periodu bilo je tržište dionica koje je doživjelo veliki krah u ožujku. Američki burzovni indeks S&P 500 prvu polovicu godine dočekao je u minusu,isto kao i europski STOXX 600 te hrvatski CROBEX. Iznimka je NASDAQ, američka elektronička burza dionica koja je za sada u plusu u odnosu na početak godine, ali većina analitičara smatra kako se cjelokupno tržište dionica trenutno nalazi u velikom balonu koji će puknuti i investitorima nanijeti nove velike gubitke.

Zašto je zlato najprofitabilnije?

Zlato se kroz povijest više puta pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti za vrijeme ekonomskih kriza. Pogledamo li prošlu globalnu krizu, onu koja je zadesila svijet 2008. godine, možemo vidjeti da je cijena zlata u svega nekoliko godina krize narasla za više od 200 posto! Mnogi očekuju ponavljanje sličnog scenarija i u novoj krizi, pa je tako sve više velikih i malih investitora u zlato.




Rast cijene zlata dio je dužeg uzlaznog trenda koji je cijenu ovog plemenitog metala u posljednjih dvadeset godina povećao za čak 500 posto. To znači da je netko tko je 2000. godine kupio kilogram zlata za 70.000 kunn taj isti kilogram ove godine mogao prodati za gotovo 400.000 kuna kroz otkup zlata.

NADA SE PROBUDILA: Unatoč pandemiji koronavirusa, burze se oporavljaju!




“Budući da se tek nalazimo na samom početku krize, većina analitičara smatra kako bi se izraženi rast cijene zlata mogao nastaviti i narednih godina. To prepoznaju brojni investitori i štediše i u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da smo u BanciZlata.com u prvih nekoliko mjeseci 2020. godine ostvarili veći promet nego u cijeloj 2019. godini”, kaže Kokanović.

Kako iskoristiti rast cijene zlata?

Najbolji način ulaganja u zlato za manje ulagače je kupovina zlata u fizičkom obliku, tj. u obliku poluga i zlatnika visoke čistoće. Ulagač na taj način na raspolaganju ima potpunu kontrolu nad vlastitom imovinom koju je jednostavno skladištiti i koja je u potpunosti oslobođena svih poreza i nameta, za razliku od drugih oblika imovine poput dionica ili nekretnina.

“Bitno je da ulagači zlato uzimaju kod provjerenih distributera poput BankeZlata.com koja je, između ostalog, ovlašteni distributer austrijske državne kovnice Münze Österreich. Osim toga, uvijek je poželjno kupovati zlato od distributera koji nudi i mogućnost otkupa tog istog zlata ako se ulagač odluči za prodaju.”, tvrdi Kokanović.

Potražnja za investicijskim zlatom strelovito je narasla od početka godine, ali mnogi očekuju da će taj trend potrajati sve dok ekonomska neizvjesnost bude vladala svjetskim gospodarstvom. Drugi val pandemije, visoka nezaposlenost, krah turizma i visoka zaduženost ulagače tjeraju zlatu koje se kroz povijest već pokazalo kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima. Ne čudi stoga da mnogi smatraju kako je 2020. godina idealna godina za osiguranje svoje financijske stabilnosti kupnjom investicijskog zlata.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.