Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

STRUČNJAK UPOZORAVA: ‘Samo jedna stvar Hrvatsku može spasiti od visokih cijena struje u budućnosti, ali vrijeme istječe…’

Autor: Ivana Jurišić

Ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevno komentira neke od najvažnijih ekonomskih događaja tjedna. 

Prošlog tjedna je zaključen ugovor o kupoprodaji kojim je Ledo, najveći hrvatski proizvođač smrznute hrane, prešao u ruke britanske tvrtke Nomad Foods koja ga je kupila za 615 mlijuna eura.

Iako se već mjesecima zna da će Ledo preći u ruke Britanaca, to je ipak bio šok za Hrvatsku. Riječ je o tvrtki s kojom su odrastale generacije hrvatskih građana, pa nije nikakvo čudo što je vijest o prodaji Leda duboko potresla zemlju.

“Nažalost, vertikalna integracija kakvu je zamislio Ivica Todorić, od poljoprivrede, preko prerađivačke industrije do trgovine, nije uobičajena u poslovnom svijetu i taj model jednostavno nije bio održiv”, kaže Novotny.

Nova šansa za Ledo u rukama novih vlasnika

“Fortenova, kao tvrtka u inozemnom vlasništvu, donijela je odluku koja s hrvatskom Vladom nema puno veze. Osobno, mislim da je to bio najbolji korak koji se mogao napraviti jer se sa Ledom godinama nije dobro upravljalo te je od tvrtke koja je bila pionir marketinga i tržišne orijentacije na ovim prostorima postala tvrtka čiji potencijali nisu bili ispunjeni”.

Novotny kaže da je, bez obzira na osjećaje hrvatskih građana, posve svejedno tko upravlja tvrtkom.

“Bez obzira na vlasništvo, poduzeće se mora ponašati u skladu sa zakonima tržišta, bio vlasnik Hrvat, Rus ili Austrijanac”.




Novi vlasnik Leda, koji je sada dio britanske tvrtke Nomad Foods, se pokazao uspješnim menadžerom, kaže Novotny, pa možemo očekivati da će i Ledo s njima na čelu napredovati, što do sada nije bio slučaj.

Prošlog je tjedna Saša Žiković, profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, gostujući na televiziji N1 rekao da se u sadašnjoj situaciji, kada cijene energenata svakog dana sve više rastu, vidi koliko je važno imati tvrtku kao HEP, jer da je HEP privatna kompanija naplaćivali bi cijenu s burze, dvostruko veću nego što je sad i ljudi bi birali hoće li jesti ili će se grijati.

“Ovako Vlada može regulirati cijenu jer imamo jednog opskrbljivača i normalno da nećemo sad podaviti građane i trtke, nego će to ići na uštrb profita HEP-a”, rekao je Žiković.




Na Žikovićevu izjavu Novotny odmahuje glavom i govori kako je ograničavanje cijena bilo kakvih proizvoda na tržištu potpuno besmisleno i nema nikakvog opravdanja.

“Državno vlasništvo nad HEP-om ne znači automatski i niže cijene zbog toga što cijenu nije moguće politički određivati, već se cijena odlučuje prema ponudi i potražnji”, kaže.

Analitičar ističe kako je Hrvatska već u nevolji jer zbog nedostatka domaće proizvodnje čak 30 posto struje mora uvoziti iz inozemstva.

“I to je problem. Trebamo razgovarati zašto nisu razvijeni domaći proizvodni kapaciteti i zašto HEP kao poduzeće u državnom vlasništvu nije ulagao u vlastitu proizvodnji i širio poslovanje, nego Hrvatska mora uvoziti struju”, kaže.

Novi zakon o struji

U Saboru se prošli tjedan glasalo o novom zakonu o struji, čija je glavna izmjena to što će hrvatska kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice Europske unije, ali će i građani tih članica moći s HEP-om ugovarati opskrbu električnom energijom ako to žele.

“Iako se o tome malo govori, naši građani i poduzetnici već dugo godina nisu energetski učinkoviti već rastrošni te će u sljedećim godinama biti nužno smanjiti potrošnju energije kako bi se smanjila potražnja i na taj način stabiliziralo tržište. Govorili mi o tome ili ne, tržište može biti u ravnoteži jedino ako imamo dovoljno lokalne proizvodnje, a to u Hrvatskoj u ovom trenutku nije slučaj”, kaže.

Kao pozitivan primjer ističe zapadne europske države koje potiču lokalnu proizvodnju.

“Mi imamo mnoštvo izvora obnovljive energije koje, nažalost, nedovoljno koristimo. A nema nikakvog razloga da i mi ne budemo poput austrijskog Gradišća koje proizvodi toliko struje da je može besplatno davati svojim poduzetnicima”, kaže.

Umjesto toga, kaže Novotny, mi imamo jednu kompaniju koja nije dovoljno učinkovita i koja godinama nije dovoljno ulagala u proizvodnju.

“Ono što će se dogoditi je da će HEP zbog skupih cijena struje, koje će sada plaćati, otići putem Zagrebačkog Holdinga koji je godinama provodio politiku nedizanje cijena i što većeg zapošljavanja i sad vidimo rezultate tog poslovanja – lošu infrastrukturu u koju desetljećima nitko nije ulagao i koja se raspada”.

Novotny ističe kako koncept niskih cijena električne energije i komunalnih usluga ne može funkcionirati na dugi rok.

“Pokazalo se to u Rusiji, a pokazuje se i u Hrvatskoj. Ne možemo imati jednu tvrtku kao HEP koja ima monopol jer nas je upravo taj koncept doveo do toga da nemamo dovoljno energije jer nismo dovoljno ulagali u obnovljive izvore”.

Na pitanje je li pametno što je gradonačelnik Tomašević broj adventskih kućica s više od 200, koliko ih je bilo 2019. godine, smanjio na 93, koliko ih je ove godine ponuđeno na natječaju, Novotny kaže da nije dobro da se ekonomske aktivnosti zaustave, ali nije dobro ni da se na svim javnim površinama postave kiosci jer nas to vodi prema jednom konceptu kisok ekonomije koji vidimo u JI Europi, osobito Albaniji.

“Ta struktura ekonomske aktivnosti nije dobra za ekonomiju u cjelini, pa tako ni za Grad Zagreb. Nakon pandemije grad mora naći prostor za pomoć poduzetnicima u nevolji, ali im pomoći da se razvijaju i stvaraju nove vrijednosti iz svojih prihoda koji su ipak po stanovniku najviši u JI Europi”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.