Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

STRUČNJAK O NOVOJ UREDBI VLADI: Evo zašto zamrzavanje cijena premijum goriva ne odgovara nikome, a najmanje građanima

Autor: Dnevno.hr

Stručnjak za energetiku Igor Grozdanić je u razgovoru za N1 rekao da smatra da nije trebalo doći do uredbe o ograničavanju cijena premium goriva.

Energetičar objašnjava kako je Hrvatska prije četiri godine imala velikih problema s gorivima te turisti čak nisu htjeli ni točiti kod nas jer goriva koja su se prodavala kod nas nisu odgovarala europskim odredbama. Smatra da zamrzavanje cijena premium goriva ne odgovara nikome, a najmanje građanima jer bi proizvođači zbog proizvođači zbog nove uredbe mogli zaustaviti proizvodnju i unazaditi cijelu priču oko kvalitete goriva na našim crpkama.

On predlaže da se cijena premium goriva tržišno regulira, a da se zamrznu cijene običnih goriva.

Grozdanić objašnjava da operativne kompanije zarađuju kada nafta ide gore, dok u trenucima kada je nafta jeftina rafinerije moraju preživjeti i imati održivost. Ističe kako je puno veći problem što Vlada uzima preko 60 posto od litre goriva sebi, što je legitimno, ali sada bi trebala malo popustiti da uzme trošarinu koja je zadana.

Uvjeren je da je Vlada prije donošenja odluke trebala pozvati i proizvođače i distributere za stol, a za rješavanje problema predlaže koncept plivajuće trošarine – zamrznuti cijenu na 12 kuna, ne dirati maržu distributerima nego da po toj cijeni modulirati trošarinu u Hrvatskoj.

Boji se da bi u slučaju jako hladne zime, cijena goriva još mogla ići gore,

Još jednom ponavlja da se cijena premium goriva ne bi trebala ograničavati, ali ne vidi problem da se cijena običnih goriva ograniči i sljedećom uredbom nakon što istekne ovaj rok od 30 dana.




U isto vrijeme upozorava kako običnih goriva na tržištu ima dovoljno, ali kako to nije dobro za promet jer će naši sugrađani opet ići u susjedstvo po jeftinije gorivo, a strani gosti će opet prestati tankati kod nas.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.