Foto: Dnevno/A.K.

ŠTO VAM JE OD HRANE I PIĆA NUŽNO U SLUČAJU KRIZE? Ne gomilajte zalihe, jedna stvar od životne je važnosti

Autor: Iva Međugorac

Otkako je u Ukrajini počeo rat, u javnom prostoru u Hrvatskoj raspravlja se o tome hoće li ta ruska invazija i na koji način utjecati na situaciju u našem okruženju. Dok se političari i analitičari propitkuju, građani strahuju pa se stoga javno i po društvenim mrežama brojni Hrvati raspituju u skloništima, ovih dana Hrvati su pohrlili u ljekarne kako bi na svoju ruku po zalihe joda kako bi se pripremili za nuklearni rat.

Jedno od pitanja o kojem se vode polemike jest i pripremanje zaliha hrane, premda za sada nitko ne tvrdi da je takvo nešto potrebno, svojevremeno je umirovljeni general-pukovnik Mate Laušić nekadašnji šef osiguranja predsjednika RH i šef Vojne policije u Hrvatskoj u svojim izjavama za medije objašnjavao što bi svaki građanin trebao imati uza sebe kada počnu krize nalik ovim ratnima.

Po njemu, svaki građanin pri ruci treba imati ruksak u kojega je potrebno spremiti sve što vam je potrebno da se snađete u prvih nekoliko dana kada kriza počne. Broj jedan u pripremi osnovnih namirnica je voda, i to najmanje dvije litre po osobi na dan, no osim vode za piće treba voditi računa i o vodi namijenjenoj za higijenske potrebe koju također valja pohraniti u značajnim količinama. Kada se govori o hrani još su se prije par godina putem na Amazonu nudile survival kit, tablete za preživljavanje koje u potpunosti mogu kompenzirati hranu.

”Najbolje je pripremiti konzerve različitih vrsta, od mesnog doručka, sardina, graha, kukuruza. Trajna je to hrana koja ima dug rok trajanja pa može stajati. Treba imati i energetskih pločica, vitaminskih napitaka. Ima li dovoljno brašna, soli i vode čovjek može preživjeti mjesecima”, objašnjavao je Laušić za Večernji dodajući da u kriznim situacijama najveću opasnost uz dehidraciju i glad predstavlja pothlađenost radi čega je dobro uza se imati tople pokrivače i odjeću te zaštitne folije za očuvanje tjelesne topline.

Kako u kriznim situacijama ne rade bankomati tako je dobro uza se imati nešto gotovine. Jednako tako potrebno je promišljati i o lijekovima, od koristi mogu biti lijekovi protiv bolova i alergija, antibiotici široke primjene, fiziološka otopina i antibiotska mast. Kada se govori o hrani od koristi može biti riža, tjestenina, sol, šećer, ali i juhe iz vrećice, a kod kriznih situacija savjetuje se i posjedovanje baterijske lampe, ali i plinskog kuhala.

Kriznim situacijama svojevremeno se bavila i stranica Skilled Survival na kojoj su objašnjavali da se u krizi ne treba oslanjati na vlastite hladnjake ili hladnjače pošto su oni u slučaju nestanka struje posve beznačajni. Prema podacima s ove stranice potrebno se osloniti na dehidriranu hranu, hranu koja ima duži rok trajanja te na koncu konzerve.

Savjetovali su ujedno da se bira hrana koju je lako jesti izravno iz pakiranja, a koja ne zahtjeva dodatnu termičku obratu, a kao odličan izbor navodili su konzerve tune ili lososa koje su bogate proteinima i zdravim masnoćama te koje se lako pohranjuju baš kao i suhi grah koji ima dugačak rok trajanja. Brzi izvor energije mogu biti i orašasti plodovi, koji pored svih ostalih blagodati nisu ni teški za prenošenje. U tu skupinu spadaju i energetske pločice, ali i instant kava.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.