Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

ŠTO SU RADILI VUJČIĆ I ŠVALJEK? Hanfa kao CSI, češljaju svako trgovanje ekipe iz HNB-a

Autor: Dnevno

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Žigman bio je gost N1 Studija uživo i govorio o nadzoru koji Hanfa provodi vezano uz aferu HNB objasnivši da je Hanfa već u utorak, slijedom medijskih napisa i svojevrsnog javnog poziva, počela analizirati cijeli taj proces.

Žigman pojašnjava da su se obratili svim institucijama koje su bile spomenute u člancima, kao i mediju koji je donio tu priču da im pruži potrebne informacije koje su im potrebne napominjući da će biti u mogućnosti brže provesti nadzor i izaći s rezultatima, što će informacije brže dolaziti prema Hanfi.

Na pitanje koliko dugo će cijeli proces trajati, Žigman objašnjava kako se radi o forenzičkom radu te kako moraju upariti trgovanja jer ne znaju tko je i je li trgovao, s razdobljem kada se to događalo i upariti to s mogućim utjecajem na cijenu na tržištu ili nečim sličnim čime je netko mogao steći protupravnu imovinsku korist.

Žigman objašnjava kako uprave i nadzorni odbori nikako ne smiju mjesec dana prije objave financijskih rezultata trgovati dionicom kompanije u kojoj rade i to se vrlo detaljno prati.

“Čak i automatski dobivamo od Zagrebačke burze informaciju o tome ako je netko slučajno takvo nešto napravio. To je vrlo sofisticirano i jasno određeno kako se to nadzire”, govori napominjući kako će na isti način napraviti i u slučaju afere HNB.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.