Foto: Marin Tironi/PIXSELL

ŠTO SE TO DOGAĐA U NAŠIM TRGOVINAMA? Statistika kaže jedno, a cijene na policama nešto drugo! Tko nas to vara?

Autor: Dnevno.hr

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako su proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda od početka travnja do kraja lipnja porasle za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s time da su znatno više rasle cijene biljnih nego stočnih proizvoda.

Naime, dok su proizvođačke cijene biljnih proizvoda porasle za 7,1 posto, cijene stočnih su u prosjeku pale za 1,4 posto.


Građani već mjesecima primjećuju sve više cijene u trgovinama i na tržnicama, a rast repromaterijala će sigurno utjecati i na poskupljenja hrane u budućnosti.

Poljoprivrednici su naime gnojivo plaćali 22 posto više, stočnu hranu 31 posto, sredstva za zaštitu bilja 11 posto više, a sadni materijal i sjeme za 4,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju kako su proizvođačke cijene povrća porasle za 7,3 posto, a vina za 5 posto.

Žitarice su ove godine dobro rodile, ali velika potražnja s kineskog tržišta je njihove cijene otjerala gore, zbog čega je skočila i cijena drugih biljnih proizvoda.

Proizvođačka cijena manja, prodajna veća

Zanimljivo je što je prema objavljenim podacima proizvođačka cijena krumpira za 43 posto manja nego lani u istom razdoblju, ali to sniženje nije zabilježeno u trgovinama gdje se cijena krumpira ako nije na akciji kreće oko 8 kuna.

Iako su cijene voća u odnosu na prošlu godinu narasle za 1,6 posto, što se možda ne čini previše, u odnosu na 2015. godine cijene voća su dva puta više, a takvo povećanje nije zabilježio nijedan poljoprivredni proizvod.

Padaju cijene stočnih proizvoda. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, pale su za 1,4 posto.
Najviše su pale cijene svinja za 14,7 posto i mlijeka, za 0.8 posto. I dok je svinjsko meso među najjeftinijima na policama trgovina, nije zabilježeno nikakvo smanjenje cijena mlijeka. Naprotiv, mlijeko koje se prije nekoliko mjeseci često znalo naći na akciji za 3,6 kuna, sada je iznimno rijetko na akcijama, a i tada mu je cijena bliža 4 kune.

Dok je cijena svinjetini pala, rasla je cijena govedini za 3,8 posto i peradi za gotovo četiri posto.

Statistički podaci pokazuju da su proizvođačke cijene jaja pale za dva posto, ali ni to se ni vidi u trgovinama gdje im je cijena od 1.25 do 1.9 kuna po komadu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.