Photo: Marko Dimic/PIXSELL

ŠTO NAKON PRODAJE LEDA? Grubišić: ‘Napravljen je dobar posao, očekujem pozitivnu priču’

Autor: S.P.

Nakon prodaje hrvatske tvrtke Ledo iz sastava Fortenova grupe, novu akviciziju komentirao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

On je na N1 govorio o tome koliko je tom prodajom pokriven dug Fortenova grupe.

“Ako uzmemo da je roll up bio više od milijardu i nešto eura, onda je razvidno da će biti značajan dio postojećih obveza podmiren prodajom Leda. Istovremeno je doduše ekonomska logika ta da se Fortenova grupa odriče i jednog značajnog dijela svog novčanog toka što ga je trebala generirati na eventualnom ostanku u vlasništvu Leda”, rekao je Grubišić.

Dodao je kako je procijenjeno da “ako postoji kupac koji je spreman platiti 12 ili 13 puta kompanijinu postojeću operativnu zaradu, puno je racionalnije i smislenije prodati taj biznis, nego ga samostalno dalje razvijati”.

Posebno se to odnosi, pojasnio je, ako su “trenutni vlasnici Fortenove grupe skupina dominantno financijskih odnosno kreditnih institucija koje su se u ovom položaju našle spletom nesretnih poslovnih okolnosti i njihov core biznis nije poslovanje biznisima kao što je Fortenova grupa”.

“Od samog početka se znalo da je samo pitanje trenutka kad će se početi izlaziti iz tih vlasničkih pozicija, bilo prodajom udjela u samoj Fortenova grupi, kao što je učinio jedan dio financijskih institucija i malih dioničara, koje je preuzela jedna lokalna hrvatska grupacija koja sada ima dvadesetak posto, bilo da se radi o primitku dividendi na razini Fortenove od poslovanja operativnih kompanija”, istaknuo je ekonomski analitičar.

Dividende su trenutno niske pa je i to utjecalo na odluku.
On smatra kako je to “fantastičan potez za Fortenovu, bez obzira na činjenicu što se on osobno od početka nije slagao s konceptom lex Agrokora”.

“Mislim da svi skupa trebaju biti zadovoljni, jer je napravljen dobar posao”, smatra Grubišić.

Od 615 milijuna eura za koliko je prodan Ledo, veći dio tih financijskih sredstava dobit će oni koji su sudjelovali u roll up kreditu.
“Sami dioničari vjerojatno neće dobiti puno novaca”, rekao je.

Govoreći o vrijednosti Fortenova grupe danas, on drži kako je ta vrijednost vjerojatno koncentrirana u manjem broju tvrtki. Slijedom toga, logično je pitanje koja je sljedeća tvrtka na redu za prodaju?

“Pandan Ledu je Jamnica. Vrlo je izgledno da će Jamnica u nekom trenutku također biti predmet prodaje. Teško je špekulirati hoće li taj proces biti pokrenut ove ili sljedeće kalendarske godine”, naglasio je Grubišić.

Dodao je da da očekuje kako će u Ledu doći do promjena i redukcija te ne isključuje mogućnost da će se ugasiti neki od proizvodnih pogona u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

“Nitko neće to raditi da našteti dionicima vezanima na Ledo. Smatram da će djelatnici itekako imati dobre plaće, jer je potražnja za radnom snagom”, naglasio je Grubišić. dodajući kako ipak od Leda očekuje pozitivnu priču.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.