Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

ŠTO MARIĆ I VUJČIĆ KAŽU O CIJENAMA STRUJE, PLINA I INFLACIJI? ‘Vlada prati situaciju, kad paket mjera bude spreman, prezentirat ćemo ih’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute, koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Izjavu nakon sjednice daju ministar Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Marić je upitan o PDV-u na energente.

“Zasada ne bih spekulirao koje će biti stope i odluke”, rekao je Marić.

Koje su još konkretne mjere koje Vlada može poduzeti kada je u pitanju cijena goriva, pitali su novinari Marića.

On kaže se još nije raspravljalo o tome koja i kolika stopa PDV-a bi se odnosila na to. “Kada bude cijeli paket mjera spreman onda ćemo ih prezentirati”, rekao je. Ministar kaže kako Vlada prati situaciju.

Novinare zanima o čemu se razmišlja, koje su konkretne mjere po pitanju?




“Nisam vidio da je netko iz Vlade govorio suprotno, ako govorimo o PDV-u mislimo na snižavanje, no nismo govorili o kojoj stopi. Kada paket mjera bude spreman, prezentirati ćemo ih. Trošairne na gorivo, mjera za koju smo se odlučili bila je najmanje loša, polučili smo efekt, cijene nafte su porasle, mislim da ćemo brzo s tim mjerama reagirati”.

HEP treba podnijeti teret, imat će miniuse?

“Svjesni smo tog rizika, zato s velikom dozom opreza odgovaramo na pitanja, moramo biti pronicljivi u smislu mjera jer imaju drugu stranu medalje”.




O inflaciji i poskupljenjima

“Imamo projekcije i procjene. Izašao sam nedavno s projekcijama vlade. Radimo taj posao. Evidentno je na samom početku godine da naša procjena kretanja cijena, odnosno inflacije od 2,6 posto više nije aktivna. Trenutno smo u zoni od 3,5 posto inflacije. Kad budemo imali više saznanja o cijenama energenata, onda ćemo to pretočiti u projekcije inflacija.

O zamrzavanju cijena hrane

“Nismo promijenili stav koji smo imali dosad. Što se tiče hrane, ne uspoređujući se s Mađarskom i Srbijom, Hrvatska ima dosta visoku razinu konkurentnosti na razini trgovačkih lanaca i maloprodaje hrane. To je dobra vijest koja umanjuje dodatne pritiske koji bi se mogli dogoditi na porast cijena hrane.”

Vujčić o inflaciji

Je li promijenio procjenu inflacije?

“Da, jesmo. Najznačajniji učinak će imati cijene energenata, ne znamo još koliki će biti porast. Digli smo procjenu razine inflacije od 3,5 do 4 posto”, rekao je Vujčić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.