fbpx

Što koči Hrvate? 82 posto građana otvorilo bi svoju tvrtku, ali po tom pitanju ne čine ništa

Autor: D.G.

Kao otežavajuće čimbenike ispitanici ankete navode nedostatak izvora financiranja (64 posto), korupciju (59 posto), zahtjeve lokalnih vlasti (47 posto) i nedostatak poticaja (42 posto).

Kakve su poduzetničke ambicije Hrvata, te koji su im poticajni, a koji ograničavajući faktori, istražili su portal MojPosao i Veleučilište VERN’, a svoja razmišljanja i planove vezane za poduzetništvo u anketi je iznijelo 400 ispitanika.

Velika većina ispitanih građana (82 posto) razmišlja o otvaranju svog obrta ili tvrtke, a 10 posto sudionika ankete već je pokrenulo svoje poslovne projekte. Samo 8 posto ispitanika nije se nikada planiralo baviti poduzetništvom. Zanimljivo je da o poduzetništvu razmišlja gotovo identičan broj i žena i muškaraca (82 posto nasuprot 83 posto).

‘Rad za sebe’ glavni je razlog za pokretanje vlastitog posla (71 posto), dok na drugom mjestu ispitanici navode ‘želju za većom zaradom’ (51 posto), te za ‘financijskom neovisnošću’ (49 posto). Samo je 15 posto ispitanika navelo da bi se poduzetništvom počeli baviti zbog nemogućnosti pronalaska (drugog/boljeg) posla.


Kao otežavajuće čimbenike navode nedostatak izvora financiranja (64 posto), korupcija (59 posto), zahtjevi lokalnih vlasti (47 posto) i nedostatak poticaja (42 posto).

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.